1,2 δις το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- “Επιστρέφουμε αυτά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ”

Tο κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ: 1 δισ. ευρώ τα φορολογικά μέτρα και 200 εκατομμύρια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Όπως τόνισε ο ίδιος,κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, “είχαμε δεσμευθεί στη μεσαία τάξη ότι θα επιστρέφαμε αυτά που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση,”

Τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα, είπε. Ότι έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι, «από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης». Το 2023 θα καταργηθούν πλήρως, επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Πάντα στο τραπέζι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Με ένα ειρωνικό χαμόγελο απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι»

«Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα».

“Η ΔΕΗ μπορεί να γίνει κερδοφόρα και πάλι” 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ τονίζοντας ότι μπορεί να ξαναγίνει μια κερδοφόρα εταιρεία:
 

«Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ».

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ. Έκανε λόγο για σχέδιο διάσωσης τους. Μίλησε για μία «βόμβα που κληροδοτήθηκε», ενώ αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση, η οποία μαζί με το υπουργείο θα ετοιμάσει το σχέδιο εξυγίανσης ώστε να «μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ΕΛΤΑ, αλλά και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά. Να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο». Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει κονδύλι.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και τα ομόλογα

Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.

Θέλουμε τα ελληνικά ομολογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα, είπε ο πρωθυπουργός. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. «Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτή τη παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εύλογο να συνδεθεί με την αξιολόγηση και λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη για να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. «Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων» πρόσθεσε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή