100.000 νέες θέσεις εργασίας στόχος της Περιφέρειας Αττικής – Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στις προτεραιότητες Πατούλη

Τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική αλλά και οι συνέργειες με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα “προκειμένου να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της Αττικής” εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

 

  • Υπογράμμισε μάλιστα πως στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας περιλαμβάνεται η δημιουργία πάνω από 100.000 θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αλλά και η δρομολόγηση ενός προγράμματος έργων, υπερτοπικού και τοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον περιφερειακό στρατηγικό σχεδιασμό της Αττικής, της περιόδου 2020-2023, για την αναπτυξιακή της επανεκκίνηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στην ημερίδα που  διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», με την παρουσία του  υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Χαιρετίζοντας την επιστημονική ημερίδα «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα για το 2023» ο κ. Πατούλης ανέπτυξε τις προτεραιότητες και τους στόχους της Διοίκησης της Περιφέρειας, δηλώνοντας:

  • «Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της Αττικής και να δώσουμε μόνιμες και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, προβλήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές».

Προτεραιότητα η διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Ως προτεραιότητά ο κ. Πατούλης, έθεσε την εφαρμογή μόνιμης λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, μέσω ενός πρότυπου συστήματος ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων, το οποίο θα ανακοινώσει στις 29 Ιανουαρίου στο Ζάππειο.

Σημείωσε ότι τα επίπεδα ανακύκλωσης πρέπει να τετραπλασιαστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι  στόχοι που έχουν τεθεί από τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και ότι ήδη έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια ένα «φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή μέσα από συνέργειες των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί και ενεργοποιεί ιδιωτικούς πόρους ώστε οι διαθέσιμοι από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Προγράμματα πόροι, να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο».

Εξειδικευμένες και ολιστικές παρεμβάσεις με το ΕΣΠΑ 

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι  το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027, θα χαρακτηρίζεται από καινοτόμες, εξειδικευμένες και ολιστικές παρεμβάσεις , προκειμένου η Αττική να γίνει η Περιφέρεια της Καινοτομίας, της Οικολογίας, της Ευεξίας και της Κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Τόνισε ότι βούληση της νέας διοίκησης είναι η συνεργασία με την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως στις προτεραιότητες του είναι η διεκδίκηση πόρων από το Κεντρικό Κράτος για την εκτέλεση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, όπως η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, με επέκταση του Μετρό και του προαστιακού, οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής, η δημιουργία logistics centers, η κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας.

«Έχουμε ήδη διατυπώσει την πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να καταρτίσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ».

«Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων»

Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας εντάσσεται και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική αλλά και οι συνέργειες με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσία  σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με όρους ισοτιμίας» ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό «προϋποθέτει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, μέσα από μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που θα αποκεντρώνει πόρους και προσωπικό προς την Αυτοδιοίκηση, για να επιτελέσει καλύτερα το έργο της».

Καμία δημοσίευση για προβολή