“Πάμε καλά με τα Σκόπια γιατί προτείναμε ένα μεγαλόψυχο πακέτο” πιστεύει η κυβέρνηση

Το θέμα της ονομασίας  «πρέπει να λυθεί με το πακέτο που εμείς προτείνουμε στα Σκόπια γιατί είναι μεγαλόψυχο πακέτο»δήλωσε ο υπουργός Εγωτερικών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, στο ΣκάΪ.

Ο Νίκος Κοτζιάς πιστεύει πως η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ «πήγε και πάει καλά» και αποσαφήνισε ότι «είναι πια δικό τους θέμα εάν θα αποδεχθούν να εφαρμοστεί το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή».

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

«Εμείς», είπε ο Ν. Κοτζιάς «σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά -για πρώτη φορά τόσο κοντά- σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό”. Το όνομα, όπως είπε δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς μπορούν να επιλέξουν μία από τις τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων του κ. Νίμιτς καθώς έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό.

[more]

Τι δεν κάνουν καλά οι Σκοπιανοί

Εξέφρασε την άποψη ότι «εκείνοι αυτό που δεν έκαναν ήταν να παλέψουν, μέχρι τώρα, για να πείσουν την πλειοψηφία, για το erga omnes. Αν όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ λες δεν γίνεται erga omnes, ποιος θα αλλάξει τη γνώμη της πλειοψηφίας; Κάποιος πρέπει να την αλλάξει, δε θα είναι η αντιπολίτευση», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κομμάτι της αντιπολίτευσης μπορεί, αν κατανοήσει ότι είναι καλή η συμφωνία για τη χώρα τους -συμπεριλαμβάνει το πακέτο ΝΑΤΟ – ΕΕ που θέλουν- να στηρίξει μια λύση».

Τι λέι ο Κοτζιάς ότι θέλει ο Ζάεφ

Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό που θέλει η πλευρά της πΓΔΜ, είναι η εσωτερική χρήση να γίνεται με το συνταγματικό όνομα, «Μακεδονία» και η εξωτερική χρήση με τη σύνθετη ονομασία. Αυτό όμως θα δημιουργήσει «συνεχή τριβή» και «αν τώρα έχουμε τριβές στη χρήση του ονόματος σε διεθνείς συναντήσεις, αργότερα  θα έχουμε πια τριβές στην καθημερινότητα».

Παράλληλα τόνισε ως προς το θέμα της διεθνούς συμφωνίας , ( Σ.Σ. θέμα που υποστηρίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος) ότι δεν την απορρίπτει αλλά «δεν επαρκεί». Ενώ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος εκτίμησε ότι «είναι μια μεγάλη ευθύνη πολιτικής ηγεσίας».

Και η ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν τα Σκόπια με μια προσωρινή συμφωνία, να γίνουν προσωρινό μέλος του ΝΑΤΟ, και να δοθεί χρόνος στον κ. Ζάεφ να πείσει την κοινή του γνώμη και τη Βουλή να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «είναι μια καλή ιδέα να δώσεις χρόνο για να αλλάξει το Σύνταγμα, χωρίς όμως να συνοδεύεται από πρόωρη ένταξη».

«Είμαστε μεγαλόψυχοι»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης ότι το θέμα της ονομασίας «πρέπει να λυθεί με το πακέτο που εμείς προτείνουμε, γιατί είναι μεγαλόψυχο πακέτο» που συνοδεύεται από θετική ατζέντα. «Δηλαδή η λύση του ζητήματος του ονόματος θα συνοδευτεί από μια συμφωνία για το πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας από κυβέρνηση με κυβέρνηση μέχρι τεχνολογικά πάρκα, τεχνολογικά ιδρύματα, δηλαδή σε όλη την γκάμα: Εκπαίδευση, πολιτισμό, ασφάλεια, τα πάντα».

Με δυό λόγια

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την ονοματολογία στο Σκοπιανόγιατί όπως λέει έχει προσφέρει ένα πακέτο που δεν μπορούν να αρνηθούν.

[/more]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή