Τέσσερις οικογένειες και ένας ξενοδόχος στο στόχαστρο για κόκκινα δάνεια 1,8 δισ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ σε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg

Τέσσερις επιχειρηματικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην βαριά βιομηχανία και στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτου και ένας γνωστός ξενοδόχος έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Οι επόπτες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σύστησαν στις ελληνικές τράπεζες να τα ανασύρουν από το συρτάρι και να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό την τακτοποίησή αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα λαυράκια του ρεπορτάζ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day (Αναστασία Παπαϊωάννου) στόχος των τραπεζών είναι εντός των επόμενων 18 μηνών να έχει «τακτοποιηθεί», είτε συναινετικά είτε με αλλαγή ιδιοκτησίας, το 80% του προβλήματος.
Πέραν των συγκεκριμένων πέντε φακέλων που οι τράπεζες έχουν αναγάγει στην κορωνίδα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, υπάρχουν και άλλα 20 «εμβληματικά» τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μέγεθος της επιχείρησης εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 6-8 δισ. ευρώ. Και αυτά εξετάζονται ένα-ένα στο πλαίσιο του NPLs Forum που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών
“Ελάτε να τα βρούμε”
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ ο καθένας σε τουλάχιστον τρεις τράπεζες, έχουν ήδη κληθεί κατ’ επανάληψη από τις διοικήσεις των τραπεζών να αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο τον υπέρογκο δανεισμό των επιχειρήσεών τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες προτείνουν στον επιχειρηματία να πουλήσει, για παράδειγμα, δυο από τα τρία εργοστάσια ή assets που έχει προκειμένου να διατηρήσει την επιχείρησή του.
 Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες προβάλλουν σθεναρά το επιχείρημα ότι η αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές έχουν εξευτελιστεί και δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην δύσκολη αυτή εικόνα έρχεται να προστεθεί και το μικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ EURO2DAY.GR
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή