Η Κομισιόν θα συνδέσει την παροχή βοήθειας με τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη

Η Ευρώπη (πάλι) δοκιμάζεται… αλλά (ξανά) αντέχει και προχωρεί

Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να συνδέουν την οικονομική βοήθεια με την ανεξαρτησία δικαιοσύνης στια κράτη-μέλη, ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς την κατανομή των κοινοτικών πόρων.

Πως θα έχουμε διαφάνεια

Κενό 12-13 δις ευρώ αφήνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το Brexit, το οποίο αναγκάζονται να καλύψουν τα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ. Με τα χρήματα του προϋπολογισμού οι Βρυξέλλες καλύπτουν συγκεκριμένες  ευρωπαϊκές ανάγκες.

Τι γίνεται όμως όταν η διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται εργαλείο πολιτικής και οικονομικής πίεσης;

Ευρωπαϊκή βοήθεια και διαφανής δικαιοσύνη

Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελούν από τα βασικότερα νέα έξοδα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

Τα κράτη που προσδοκούν αυτού του είδους τους πόρους θα πρέπει να συμμορφωθούν σε διαφανείς  κανόνες αν θέλουν να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφορετικά, θα επιτρέπουν στις Βρυξέλες να ζητούν τα λεφτά της Ένωσης πίσω σε περίπτωση κατασπατάλησης ή εξαπάτησης εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών ή ακόμα και άσκησης αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Ήδη υπάρχουν οι πρώτοι υποψήφιοι που θα υποστούν τις πιέσεις της Κομισιόν. Πρόκειται για την Πολωνία και Ουγγαρία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συγκρουσιακή πορεία με τις Βρυξέλλες για αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν δημοκρατία, διαφάνεια και ανεξαρτησία στην άσκηση δικαιοσύνης στα κράτη μέλη, κυρίως σε αυτά που έχουν δείξει σημάδια ανάρμοστων συμπεριφορών.

Με δυο λόγια

Για όποιον δεν κατάλαβε, η Ευρώπη άρχισε να ασχολείται και με θεσμικά ζητήματα δημοκρατίας, με όπλο τον προϋπολογισμό της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή