Δημοσκόπηση Μarc: Σοβαρή διείσδυση Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη η ζημιά στο “μαγαζί” από τα σκάνδαλα

  Ηταν στραβός ο …γάϊδαρος, λέει η παροιμία, που ταιριάζει “γάντι” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έναν χρόνο μετά την βαρειά εκλογική του ήττα κι ενώ πάσχιζε να βρει έναν βηματισμό, φαίνεται να εισέρχεται σε έντονη φάση εσωστρέφειας, με αιχμή την υπόθεση Παππά, Μιωνή, Καλογρίτσα κλπ.

  • Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει όχι μόνο να διατηρεί αλώβητη την εμπιστοσύνη της με τους πολίτες, αλλά και να διεισδύει σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

  Eιδικότερα, το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για τον Alpha, αποτυπώνει το σοβαρό αντίκτυπο των υποθέσεων Παππά και Καλογρίτσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εδραίωση της κυριαρχίας της ΝΔ.

  Ρωγμές στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ

  Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10-13 Ιουλίου και παρουσιάστηκε χθες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, η μεγάλη πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν (57,2%) θεωρούν ότι «σίγουρα» και «μάλλον σίγουρα» οι καταγγελίες για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά δημιουργούν ρωγμές στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντίθετη άποψη έχει μόνο το 24,6%.

  Την ίδια στιγμή, περίπου δύο στους τρεις πολίτες (65,2%) αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά και από σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39,3%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!

  Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», όπου προηγείται με 58% έναντι 24,8% του Αλέξη Τσίπρα.

  Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν ότι εάν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Μόνο το 15,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα και το 26,7% λέει ότι θα ήταν «περίπου τα ίδια».

  Ενδιαφέρον είναι επίσης το κομμάτι των συσπειρώσεων, όπου στην περίπτωση της ΝΔ είναι ισχυρότατη, της τάξεως του 86%, ενώ αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις οι 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν.

  Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει «διαρροή» ψηφοφόρων της τάξης του 11,6% προς την ΝΔ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη, αυτό «μεταφράζεται» σε ένα ποσοστό περίπου 4% του εκλογικού σώματος.

  Επίσης, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (52,2%) θεωρεί ότι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ευθύνεται κυρίως η πανδημία και όχι η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλό (41,6%) ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

  Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, σχεδόν ομόφωνο (85,8%) είναι το αίτημα για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα.

   

  Καμία δημοσίευση για προβολή