Έκλεισε η Cambridge Analytica, πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση facebook – Trump

Η Cambridge Analytica, η εταιρία που ήταν η πέτρα του σκανδάλου με το Facebook και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, έκλεισε.

Ποια ήταν η Cambridge Analytica;

Η Cambridge Analytica ήταν συμβουλευτική – διαφημιστική εταιρία η οποία χρεώθηκε με ανάρμοστες πρακτικές που οδήγησαν στη νίκη του Donald Trump. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του Channel 4 News, η Cambridge Analytica δεν χρησιμοποιούσε ηθικές μεθόδους για τη διαφήμιση των πελατών της.

Ουσιαστικά δυσφήμιζε τους αντιπάλους των πελατών της, χρησιμοποιώντας ανάρμοστα και αντιδεολογικά μέσα, μεταξύ των οποίων και δεδομένα χρηστών από το Facebook.

Το σκάνδαλο και ο ρόλος του Facebook

Το 2014, μία εφαρμογή στο Facebook καλούσε τους χρήστες του να κάνουν ένα τεστ προσωπικότητας. Οι απαντήσεις σε αυτό το τεστ αποκάλυπτε στοιχεία για το χρήστη αλλά και τους  φίλους του στην πλατφόρμα. Τα στοιχεία αυτά πουλήθηκαν στην Cambridge Analytica χωρίς οι χρήστες να έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει στο διαμοιρασμό των στοιχείων και στον τρόπο χρήσης τους.

Οι κατηγορίες είναι ότι η συμβουλευτική Cambridge Analytica χρησιμοποίησε αυτό το υλικό για να ψυχογραφήσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, ώστε να διαμορφώσει αντίστοιχα την προεκλογική καμπάνια του Trump.

Η απολογία του Mark Zuckerberg

Ωστόσο, με την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Mark Zuckerberg έδωσε εξηγήσεις στο Κογκρέσο, όπου ανέφερε ότι απέσυρε το τεστ αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι Cambridge Analytica δεν έπαιξε σύμφωνα με τους κανόνες και υποσχέθηκε για αυστηρότερα πλαίσια ανάπτυξης της πλατφόρμας του Facebook.

Στο μεταξύ, η Cambridge Analytica υπέστη μεγάλη ζημία λόγω της φερόμενης ανήθικης δραστηριότητας, μέχρι που σήμερα πια κρίθηκε μη βιώσιμη και έκλεισε. Ο Mark Zuckerberg δεν έκανε κανένα σχόλιο.

[more]

Τι ήταν το παράνομο τελικά;

Η συλλογή δεδομένων από το Facebook και κάθε διαδικτυακή εφαρμογή δεν είναι ούτε καινούρια ούτε παράνομη, ειδικά αν γίνεται με τη σύμφωνη έγκριση του χρήστη. Συνήθως πρόκειται για κάτι παραθυράκια που πετάγονται από το πουθενά στα οποία συνήθως πατάμε OK για να εξαφανιστούν και να σερφάρουμε ανενόχλητοι στο ίντερνετ.

Το παράνομο είναι ο διαμοιρασμός των δεδομένων αυτών και η μη σαφής ενημέρωση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, το ευρύ κοινό είναι απλοί χρήστες κι όχι developers, είναι δηλαδή ανυποψίαστο.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα τεστ προσωπικότητας που απαντά κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του στο Facebook θα χρησιμοποιηθεί για την προεκλογική καμπάνια του Donald Trump;

Με δύο λόγια

Το τι αποκαλύπτουμε διαδικτυακά για τον εαυτό μας και τη ζωή μας, ίσως, δεν είναι τόσο αθώο τελικά και, ίσως, είναι και λίγο δική μας υπόθεση να προστατεύουμε την ιδιωτικότητά μας. Οι καιροί είναι άλλωστε ύποπτοι κι ό,τι λέμε… μένει μεταξύ μας. Ή μήπως όχι;

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή