“Στρατιωτική απάντηση” στην Άγκυρα ζήτησαν Τσίπρας και Φώφη από τον Μητσοτάκη – “Είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά θα συνεχίσω τη διπλωματία κορυφής” απάντησε ο πρωθυπουργός

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν έκαναν μεγάλη αίσθηση. Λίγες ώρες μετά ήταν σαν να μην έγιναν. Ο λόγος είναι ότι δεν προέκυψε είδηση. Είδηση θα ήταν αν υπήρχε ουσιαστική σύγκλιση και δεν εξαντολούνταν οι συνομιλίες σε παράλληλους μονολόγους.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η διαμόρφωση εθνικού μετώπου ακόμη και απέναντι στην Τουρκία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  • Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά ζήτησαν από τον πρωθυπουργό αποτροπή. Εθεσαν δηλαδή θέμα στρατιωτικής απάντησης ώστε να πάψει η παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν γίνονται έρευνες λόγω του θορύβου και ότι το μήνυμα που στέλνει ο ελληνικός στόλος είναι σταθερά αίτημα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη διπλωματία κορυφής και ότι αναμένει παρέμβαση από την γερμανική προεδρία της ΕΕ ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι κατά τις πληροφορίες του το Oruc Reis θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, όσο δηλαδή ορίζει η σχετική NAFTEX. Κρίσιμο διάστημα θεωρεί το διάστημα που το ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και μάλιστα σε περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
  • Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση “είναι έτοιμη για όλα”, εξέφρασε ωστόσο την ετοιμότητά για διάλογο με την Τουρκία υπό όρους και προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν πληρούνται. Εκτίμησε ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί έντονο επικοινωνιακό άγχος στον Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος επενδύει πολιτικά στην επίδειξη ισχύος απέναντι στη χώρα μας.

Σε σχέση με την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας στις 25 Αυγούστου, όπως όλα δείχνουν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσουν “παρών”. Παρόλο που στο συγκεκριμένο ζήτημα κινούνται στην ίδια γραμμή, δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά, ενώ κατά κανέναν τρόπο δεν έχει βελτιωθεί η σχέση τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Διαβάστε στη συνέχεια: Οι δηλώσεις Τσίπρα – Γεννηματά μετά την επικοινωνία τους με τον πρωθυπουργό

[more]

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήμουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Αναλυτικά η δήλωση της Φ. Γεννηματά:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει:

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή