12.500 ευρώ ζητάει ο δήμος του Παρισιού από την Airbnb

Η Γαλλία είχε ψηφίσει το 2008 νόμο που τιμωρεί με πρόστιμα ύψους 12.500 ευρώ τις εταιρείες τύπου AirBnB για κάθε παράνομη ενοικίαση.

Ο δήμος του Παρισιού λοιπόν προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης κατά της Airbnb για τουλάχιστον 1.000 παράνομες ενοικιάσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην αμερικανική πλατφόρμα, ποσό άνω των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι μηνύσεις αυτές στηρίζονται στο γαλλικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε βραχυπρόθεσμες μισθωτικές πλατφόρμες μέχρι και 120 ημέρες σε ένα χρόνο. Αυτό που διαπιστώθηκε από το δήμο του Παρισιού είναι ότι ο κανονισμός αυτός δεν τηρείται από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ένας εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει μέτρα για να βοηθήσει τους χρήστες του Παρισιού στην ιστοσελίδα της να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες στη γαλλική πρωτεύουσα είναι «αναποτελεσματικοί, δυσανάλογοι και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων».

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ.  Το Παρίσι, μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά της, με περίπου 65.000 εγγεγραμμένες κατοικίες.

Πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν ανησυχίες ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb αποτελούν αθέμιτους ανταγωνιστές για ξενοδοχεία και μπορούν να μετατρέψουν κάποιες γειτονιές σε «αποστειρωμένες», μόνο τουριστικές ζώνες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ