120 δόσεις και παροχές συζήτησαν Τσίπρας και Τσακαλώτος – Ο κατάλογος των “δώρων” και οι αντιδράσεις των Θεσμών

 

Μετρούν και αποφασίζουν το πρώτο πακέτο παροχών και ρυθμίσεων – μεταξύ των οποίων και τις 120 δόσεις – Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, που συζήτησαν επί ώρες το Σάββατο το θέμα στο Μαξίμου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθεί μεθαύριο, Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

Οι ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τις 120 δόσεις, και ιδίως για το σκέλος που αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, είναι πάντως έντονες και είναι βέβαιο ότι θα εκφραστούν στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα. Έτσι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών θα ψηφιστεί χωρίς ουσιώδεις αλλαγές ή η τελική μορφή του θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων από τους οφειλέτες σχεδιάζεται να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες επιδιώκεται να ανακοινωθούν και οι προεκλογικές παροχές. «Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όσα πετύχαμε είναι το μεγάλο μας όπλο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας χθες στην Κρήτη, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε χθες ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019-2020.Αναφερόμενος όχι μόνο στο 2019 αλλά και στο 2020, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020, υπό την πίεση της σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) φέτος και 800 εκατ. ευρώ το 2020 (0,4% του ΑΕΠ), ενώ συνολικά την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 5,5 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), ο οποίος ωστόσο είναι προϊόν υπερβολικής λιτότητας. Στο Πρόγραμμα σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός «θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

Οι ελαφρύνσεις και οι «μποναμάδες» που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητήθηκαν στη  σύσκεψη περιλαμβάνουν μέτρα όπως:

– Τις οφειλές ιδιωτών σε εφορία, Αυτοδιοίκηση και Ταμεία

– Τις διατάξεις σχετικά με όσους κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον (ντελιβεράδες)

– Τις αποφάσεις που αφορούν στις χήρες και

– Τα όσα θα ισχύουν σχετικά με την αιτιολογημένη απόλυση.

Στην πολύωρη σύσκεψη έλαβαν μέρος -εκτός του πρωθυπουργού- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα περιθώρια που αφήνει ο δημοσιονομικός χώρος το 2019, προφανώς για το σχεδιασμό νέων παροχών ενόψει εκλογών. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις σε αυτό το τελευταίο θέμα και οι κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι σχετικές συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις -έως- 120 δόσεις, θα παρουσιάσουν την Κυριακή στις 5 μμ οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή