120 δόσεις: Σενάρια για παράταση της ρύθμισης έως και 15 μέρες-Το αργότερο ως τη Δευτέρα οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Στην αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να δώσει μία μικρή παράταση σε όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη χρονική διάρκεια της παράτασης στη ρύθμιση των 120 δόσεων  αναμένεται να ληφθούν την Κυριακή το βράδυ ή το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η παράταση   θα είναι μικρής διάρκειας, ολίγων ημερών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στην νέα βελτιωμένη ρύθμιση και 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ανεβάσει ταχύτητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να έχουν ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται στο Δημόσιο.