Bloomberg: «Σφήνα» Ερντογάν στην μάχη των εξοπλισμών – Πιέζει τον Μακρόν για το πυραυλικό σύστημα Eurosam

Πύραυλοι eurosam

«Σφήνα» στην μάχη των εξοπλισμών επιχειρεί να μπει ο Ερντογάν, πιέζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν για την απόκτηση ευρωπαϊκού πυραυλικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει την Γαλλία για να ξεμπλοκάρει την παραγωγή των ευρωπαϊκών συστημάτων αεράμυνας Eurosam.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τούρκους αξιωματούχους, αναφέρει ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αυτή την εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τον γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, να αποσύρει την αντίθεση του στη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP / T της Eurosam.

Κατά το Bloomberg, ο Μακρόν απάντησε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τους στόχους της στη Συρία πριν  εξεταστεί ο,τιδήποτε αφορά στα ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα.

Η Τουρκία είχε υπογράψει συμφωνία με γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για την παραγωγή των συστημάτων Eurosam το 2018,  αλλά η Γαλλία έβαλε “μπλόκο” στην κοινή παραγωγή των αντιπυραυλικών συστημάτων, αντιδρώντας στη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Γεωπολιτικό πόκερ και εξοπλισμοί

Στο δημοσίευμα του Bllomberg επισημαίνεται ότι η επιχείρηση προσέγγισης του Μακρόν, σε συνδυασμό με τα επανειλημμένα τουρκικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ για τα συστήματα Patriot, δείχνει ότι η Άγκυρα επιδιώκει να συνδέσει το γεωπολιτικό πόκερ της Μεσογείου με τα εξοπλιστικά συστήματα.

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Μακρόν την περασμένη Τρίτη, τη στιγμή που ανακοινωνόταν η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή