Και τώρα διάλογος: Σε νέα φάση, με αβέβαιη έκβαση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Σκληρή στάση από την Αντιπολίτευση

Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανοίγει νέος κύκλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Θα πραγματοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.
  • Θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.
  • Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο στρατιωτικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  • Θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο φόρουμ στη Μπρατισλάβα, στις 8 Οκτωβρίου.

Και ίσως:

  • Θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

“Ενδελεχής” η ενημέρωση των κομμάτων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση των κομμάτων είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό είτε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταγράψει την αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θεωρούν δεδομένο ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα “παίξει” και με τα εθνικά θέματα προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση.

H ελληνική διπλωματία ξεκαθαρίζει ότι η μόνη διαφορά υπό συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η τουρκική διπλωματία εγείρει όλο και πιο επίμονα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αλώβητη η σχέση Αθηνών – Λευκωσίας

Η σχέση Αθήνας και Λευκωσίας βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής και αυτό θεωρείται από διπλωματικές πηγές σημαντικό ενόψει των εκλογών στις 11 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα οι οποίες θα αποτελέσουν ορόσημο για τις εξελίξεις στις τουρκοκυπριακές σχέσεις.

Εάν κερδίσει ο Μ. Ακιντζί, που θεωρείται ως ο πιο μετριοπαθής υποψήφιος, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ασκηθούν πιέσεις από τη διεθνή διπλωματία για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ είναι δεδομένη η βούληση της Αγκυρας να επιμείνει στη διεκδίκηση μηχανισμού διανομής του πλούτου από τους υδρογονάνθρακες σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή