122,2 εκατ. ευρώ το κέρδος για την Ελλάδα από την αναβολή εφαρμογής του επιτοκιακού πέναλτι που αποφάσισε το ΔΣ του ESM για το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Την ενεργοποίηση ενός ακόμα μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, της κατάργησης της επιτάχυνσης του περιθωρίου επιτοκίου δανείων, σε συνέχεια της θετικής απόφασης του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Πρόκειται για το επιτοκιακό πέναλτι του 2% που θα έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα από τις αρχές του 2017 για ένα δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που έκανε το 2012 από τον προκάτοχο του ESM, τον EFSF, για την επαναγορά χρέους.

Το πέναλτι ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που ήθελε η Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος αυτό ως το τέλος του 2016 διαφορετικά θα πλήρωνε επιπλέον επιτόκιο 2% που αντιστοιχεί σε 240 εκατ. ευρώ το χρόνου. Η κατάργηση της τιμωρίας αυτής της Ελλάδας εντάχθηκε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συνδέθηκε και με την επιστροφή των κερδών από τα ομολόγα συνολικού ύψους 5,1 δισ. ευρώ ως το 2022. Η καταβολή των κερδών των ομολόγων αλλά και η κατάργηση του ειτοκιακού πέναλτι κρίνεται σε εξαμηνιαία βάση ανάλογα με την προώθηση από την Ελλάδα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι  το Eurogroup του Δεκεμβρίου ενέκρινε την δεύτερη δόση των κερδών από τα ομόλογα (644,4 εκατ. ευρώ) προς την χώρα μας μαζί με την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι. Τα χρήματα από τα κέρδη ομολόγων μπήκαν στα ταμεία κοντά στα Χριστούγεννα ενώ χθες  ο ESM ενέκρινε και το μέτρο της αναβολής του επιτοκιακού πέναλτι που αντιστοιχεί σε έμμεσο κέρδος 122,2 εκ ευρώ για το εξάμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019.