13 θεματικές ενισχύσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος – Ποιά επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται

Με θεματική στόχευση θα είναι οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος οποίος τέθηκε από χθες (Τετάρτη) το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου.

Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας 

Το σχέδιο νόμου στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Επιπλέον, επιδιώκεται η βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα θεσπιζόμενα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων.

Και κοινωνικού πρόσημου ενισχύσεις 

Για πρώτη φορά αξιοποιούνται δυνατότητες που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν στην υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς, στα λοιπά τμήματά του πέραν των ενισχύσεων με περιφερειακό χαρακτήρα.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι – κοινωνικού προσήμου – ενισχύσεις, όπως αυτές για επαγγελματική κατάρτιση και για εργαζόμενους σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία, μπορούν πλέον να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, έχουν ληφθεί υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι αδυναμίες αλλά και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων 

Περιλαμβάνονται κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και απευθύνεται σε υποψήφιους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.

Με την υλοποίηση των επενδύσεων, ενόψει και της έναρξης ισχύος του Νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (2022-2027), αναμένεται να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση του ΑΕΠ, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ευημερίας.

Οι πυλώνες 

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο νέος νόμος είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, οι στόχοι του ΕΣΠΑ 2021-2027, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.

Οι νέες ενισχύσεις που προβλέπονται είναι οι ακόλουθες:

1.       Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων

2.       Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων

3.       Νέο Επιχειρείν

4.       Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

5.       Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία

6.       Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία

7.       Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα

8.       Επιχειρηματική Εξωστρέφεια

9.       Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

10.   Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμου

11.   Μεγάλες Επενδύσεις

12.   Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας

13.   Επιχειρηματικότητα 360ο.

Τα είδη των ενισχύσεων είναι τα ακόλουθα:

–          Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

–          Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών. Ποσό που ανέρχεται μέχρι 25% της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης

–           Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 χρόνια και η προθεσμία ξεκινά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

–          Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

–          Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία θα υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς «Νέο Επιχειρείν». Σημειώνεται ότι σκοπός του νέου αυτού καθεστώτος είναι η ενίσχυση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η κάλυψη δαπανών σύστασης των εταιρειών, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δαπανών υλοποίησης αρχικών επενδύσεων.

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται είτε από τις επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης είτε από μέλος του Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ευεργετηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για 3-5 έτη αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, υποχρεώσεις που μεταξύ αυτών είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει επίσης σειρά άλλων ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν στα επενδυτικά σχέδια εκτός περιφερειακών ενισχύσεων. Αυτές είναι:

1)      Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2)      Δαπάνες εκκίνησης για τις νεοσύστατες και υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

3)      Δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης.

4)      Δαπάνες καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5)      Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για ΜμΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις.

6)      Επενδυτικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

7)      Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης

8)      Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.

9)      Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

10)   Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.

11)   Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων.

12)   Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.

13)   Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση

14)   Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις.

15)   Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση.

Καμία δημοσίευση για προβολή