Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “Β” από διεθνή οίκο αξιολόγησης

    Από «σκουπίδια» των διεθνών αγορών τα ελληνικά ομόλογα είναι καλύτερα να βρίσκονται τουλάχιστον στο περιθώριό τους. Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε σε «Β» από «CCC» που τα αξιολογούσε έως τώρα, βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

    Πάμε καλύτερα

    Αυτό επιβεβαιώνει τη θετικότερη εξέλιξη που παίρνουν τα πράγματα σε ότι αφορά ενδεχόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

    Παράλληλα, ο η DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «R-4» από «R-5», σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο χρέος, διατηρώντας επίσης θετική την προοπτική.

    Κάνουμε “πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις”

    Σύμφωνα με τον διεθνη οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται «στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα από το 2010 -όταν και ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής-, στα θετικά σημάδια σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ το 2017, καθώς και στη δημοσιονομική υπεραπόδοση που καταγράφεται την τελευταία τριετία».

    Τελειώνει η “διάσωση”

    Επιπλέον, κατά τον οίκο, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για την τέταρτη, με τον DBRS να κάνει λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια ολοκλήρωσης των προγραμμάτων διάσωσης.

    Το χρέος παραμένει αγκάθι

    Η επιτυχημένη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μια σαφέστερη εικόνα για τη χρηματοδότηση μετά από το τρίτο πρόγραμμα, θα μπορούσαν κατά τον οίκο να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

    Με δυό λόγια

    Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων θα μπορούμε να δανειζόμαστε. Ακριβά μεν αλλά χωρίς το κεφάλι στον “πάγκο του χασάπη”. Έχει ανηφόρα ακόμα για να πάρουμε “Α” στις εξετάσεις

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή