Το χαβά της η Τουρκία: Στήνει στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ με στόχο τους Κούρδους της περιοχής

Την ώρα που η Τουρκία βίωσε μια «ψυχρολουσία» από τη νέα λιβυκή κυβέρνηση, η Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους Κούρδους του Ιράκ, αποδεικνύοντας ότι τα σχέδια Ερντογάν δεν γνωρίζουν από… φρένο.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού -ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν-, η Άγκυρα θα εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στην περιοχή της Μετίνα, στα τουρκο-ιρακινά σύνορα και εντός του ιρακινού Κουρδιστάν. «Η Μετίνα είναι σημαντική περιοχή. Όπως κάναμε και στη Συρία, θα δημιουργήσουμε εκεί μια βάση, προκειμένου να  ελέγχουμε την περιοχή και να ελέγχουμε το πέρασμα για το Καντίλ», είπε ο Σοϊλού, αναφερόμενος στην ορεινή περιοχή του Καντίλ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΡΚΚ.

Όπως Συρία…

Η αναφορά του Σοϊλού στη Συρία είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς ήδη κατέχει στη χώρα αυτή μια περιοχή περίπου 8.000 τετραγωνικών μιλίων, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν, με στόχο να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας τους Κούρδους της περιοχής και να παρεμποδίσει την οργανωμένη δράση του ΡΚΚ, το οποίο για την Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου η Τουρκία πραγματοποίησε εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Μετίνα και στις γειτονικές Αβασίν και Μπασιάν, με στόχο, όπως είπε ο Ερντογάν, να «τελείωσει οριστικά ο κίνδυνος τρομοκρατίας στα νότια σύνορά μας». Σύμφωνα με τον αναλυτή Αρζού Γιλμάζ, η Άγκυρα έχει σήμερα τοποθετημένους περισσότερους από 5.000 στρατιώτες στο ιρακινό Κουρδιστάν και στην περιοχή της Μπασίκα, ανατολικά της Μοσούλης, σε διάφορες βάσεις και σημεία ελέγχου.

Στόχος η κατοχή του Κουρδιστάν

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να απομονώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το αρχηγείο του ΡΚΚ στο Καντίλ από τα συριακά σύνορα. Ωστόσο, όπως αναφέρει μέλος του HDP, ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας είναι να θέσει υπό κατοχή το σύνολο του ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά και να σιγουρέψει την κατοχή στο συριακό Κουρδιστάν, με στόχο να ανατρέψει τις επιτυχίες των Κούρδων στις δύο αυτές χώρες στη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία κυριολεκτικά τρέχει να προλάβει πριν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αλλαγή στρατηγικής στην περιοχή, και αρχίσουν και πάλι να στηρίζουν τους Κούρδους, όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, πριν ο Τραμπ ανατρέψει τα πράγματα, αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή και ουσιαστικά αφήσει τους Κούρδους απροστάτευτους στα χέρια του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή