150 νέα luxury hotels άνοιξαν το 2018 στην Ελλάδα – Τα ξένα brands αύξησαν κατά 15% την παρουσία τους στη χώρα

Τα 550 ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα 1.581 ξενοδοχεία 4 αστέρων έφτασαν τα πολυτελή ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 21,6% του συνολικού αριθμού ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της χώρας.

Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αφού ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 150 luxury hotels. Οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και τα γνωστά brands αύξησαν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατά 15% σε επίπεδο δυναμικότητας δωματίων και κατά 12,1% σε επίπεδο δυναμικότητας κρεβατιών, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανοδικές τάσεις της ζήτησης του ελληνικού τουρισμού των τελευταίων ετών, καθώς και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα “European Chains & Hotels” της συμβουλευτικής εταιρείας Horwath HTL, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών του International Hotel Investment Forum 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, από την έναρξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2010, ο τουρισμός ήταν ο μόνος τομέας που παρέμεινε ανθεκτικός και αυξήθηκε σταθερά, όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα. Οι βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό εξακολουθούν να είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

“Η Ελλάδα παραμένει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τις διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, δεδομένου ότι μόνο το 1,7% των συνολικών μονάδων λειτουργούν κάτω από ένα διεθνές brand”, τονίζεται. “Το 2018 υπήρξε αύξηση του μεριδίου αγοράς τους κατά σχεδόν 15% σε δωμάτια και 12,1% σε κλίνες, γεγονός που υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και του τουρισμού και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης”.

Η έρευνα παρατηρεί, εντούτοις, πως, παρά το γεγονός ότι αρκετές εγχώριες αλυσίδες έχουν αναπτύξει ισχυρό brand κατά τα τελευταία χρόνια, καμία δεν έγινε διεθνής, εκτός από την IKOS Resorts με παρουσία στην Ισπανία.

Η υψηλότερη συγκέντρωση ξενοδοχείων καταγράφεται στην Κρήτη (1.598), ακολουθεί η Πελοπόννησος με 1.218 μονάδες και η Αττική με 649 ξενοδοχεία. Σε επίπεδο δωματίων, η λίστα διαφοροποιείται ελαφρώς, με την πρώτη θέση να κατέχει και πάλι η Κρήτη (94.288 δωμάτια) και ακολουθούν η Ρόδος (49.471 δωμάτια) και η Αττική (32.250 δωμάτια).

Σύμφωνα με την έρευνα της Horwath HTL, η οποία προχώρησε στην ανάλυση 22 ευρωπαϊκών αγορών με συνολική δυναμικότητα 150.000 ξενοδοχείων και πάνω από 6 εκατομμυρίων δωματίων, όσον αφορά τις διεθνείς αλυσίδες, στο τοπ-3 βρίσκονται από πλευράς χαρτοφυλακίου οι Thomas Cook, Marriott και TUI, ενώ Grecotel, Mitsis Hotels και Xenos Group Hotels, που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο, είναι στις τρεις πρώτες θέσεις στις εγχώριες αλυσίδες.

Στην Ελλάδα, τα Hotel Groups, Family Groups και Brands κατέχουν το 8% της συνολικής αγοράς.

ΠΗΓΗ:Ετήσια έρευνα European Chains & Hotels της Horwath HTL

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή