Τριπλή αξιολόγηση περιμένει την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

    European Union flags wave in the wind outside EU headquarters in Brussels. The European Union has won the Nobel Peace Prize, it has been announced on Friday, Oct. 12, 2012. (AP Photo/Yves Logghe)

    Τριπλή αξιολόγηση περιμένει την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr (Της Δήμητρας Καδδά).

    Όπως αναφέρει, η ιστοσελίδα, με τρία παράλληλα – και αλληλένδετα – κείμενα συμφωνίας που θα κρίνουν το “κλείσιμο” της δανειακής συμφωνίας με την ΕΕ, τη θέση του ΔΝΤ (και την ενεργοποίηση ή όχι του δικού του μνημονίου, αλλά και το μεταμνημονιακό πλέγμα που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

    Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

    Το πρώτο “μέλημα” είναι να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα. Παράλληλα θα τρέχουν η “αξιολόγηση” του ΔΝΤ αλλά και η μεταμνημονιακή εποπτεία που έχει αρχίσει να μορφοποιείται στο σκέλος των “θεσμών”, περιμένοντας ωστόσο τις εξελίξεις για τα δύο ανοικτά μέτωπα:

    τη στάση της Γερμανίας για το χρέος (προς το παρόν επιμένει για παρεμβάσεις συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα) αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ πριν και μετά το τέλος του Μνημονίου.

    Η κάθοδος των δανειστών

    Με πρώτο λοιπόν βήμα τη σύνοδο του EWG στις 14 Μαΐου, ξεδιπλώνεται η κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, την ίδια ημέρα θα ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια και μία ή δύο ημέρες αργότερα οι επικεφαλής θα αρχίσουν τις διά ζώσης διαπραγματεύσεις σε 3 μέτωπα:

    Πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και μέσα στον Μάιο να καταλήξουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί της ΕΕ σε Συμφωνία Επί της Αρχής (SLA) αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα και με το πώς ακριβώς αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν. Η πρώτη αυτή συμφωνία δεν αποκλείεται πλέον να καταστεί εφικτή όχι έως τη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Μαΐου (που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), αλλά έστω λίγο αργότερα.

    Όχι καθυστερήσεις

    Ωστόσο, μια μεγάλη καθυστέρηση δεν είναι επιθυμητή και από τους θεσμούς. Και τούτο προκειμένου να μπορεί να υπάρξει (αν κλείσουν και τα άλλα μέτωπα) η συνολική πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, ή έστω στις 12 Ιουλίου (σ.σ. σύνοδοι Eurogroup).

    Για να καταστεί εφικτή η SLA θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν στο… μισό της σκέλος, σε αυτό της εκπλήρωσης της 4ης αξιολόγησης. Πάντως, δεν θα υπάρχει επικαιροποίηση του MoU (όπως συνέβη στις προηγούμενες αξιολογήσεις), αφού το πρόγραμμα τελειώνει.

    Μεταμνημονιακή εποπτεία

    Όσο για την “ομάδα” των δράσεων που θα μείνουν σε εκκρεμότητα, όπως παραδέχθηκε και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας “Στο Κόκκινο”, αυτές θα τροφοδοτήσουν τη μεταμνημονιακή εποπτεία…

    Τα μεγάλα μέτωπα περιλαμβάνουν το δημοσιονομικό σκέλος που πρέπει να κλείσει… τώρα: τη μεγάλη “μάχη” για το αφορολόγητο, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση εξαιρέσεων, τις παρεμβάσεις στα επιδόματα και στον ΕΝΦΙΑ.

    Τα διαρθρωτικά μέτωπα

    Υπάρχουν και τα “διαρθρωτικά” μέτωπα: από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά ενέργειας, έως το δημόσιο, την υγεία, την εκπαίδευση, την αδειοδότηση, το Κτηματολόγιο, τον εξωδικαστικό και τον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

    Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, αυτές να ενταχθούν στην SLA και μετά να αρχίσει μια νέα εφαρμοστική “καταιγίδα”. Και να διαμορφωθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για όσες δράσεις (δημόσιο, Κτηματολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις, αδειοδότηση κ.λπ. ξεπερνούν τον χρόνο του Μνημονίου).

     

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ CAPITAL.GR

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή