Τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε τις καταθέσεις σας από την εφορία

Υπάρχει τρόπος να σώσετε τις καταθέσεις σας από την εφορία; Ναί, υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος, αρκεί κάνετε τις σωστές κινήσεις.

Θα πρέπει να δηλώσετε ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Taxisnet για να διασφαλίσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας.

Πως δουλεύει το σύστημα

Από τις τράπεζες κατάσχονται αυτόματα για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Όμως καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό μπορεί να είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς

Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην   ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr)

Εκεί θα επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες». Στη συνέχεια θα υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ

[more]

Τι θα κάνουν εφορία και τράπεζες

– Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

–  Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Τι ισχύει για τους κοινούς λογαριασμούς

Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσόν που εμφανίζεται ως υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Δηλαδή σε κάθε συνδικαιο’υχο αναλογεί το αποτέλεσμα της διαίρεσης του συνολικού ποσού δια του αριθμού των συνδικαιούχων.

Έτσι, σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2500 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) επειδή υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ.

Στους λογαριασμούς που δεν έχουν δηλωθεί ως «ακατάσχετοι» κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις κλπ.

Με δυό λόγια

Οι καταθέσεις σας σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε μία μόνο τράπεζα μπορεί να είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως. Δηλώστε τα για να τα σώσετε!

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή