16 συμφωνίες με τον “δράκο” της Κίνας – Τράπεζες, λιμάνια, ΔΕΗ, αγροτικά προϊόντα και τουρισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

Πυρετός στην Αθήνα – όπου φτάνει σήμερα νωρίς το βράδυ σε επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σιν Τζινπίνγκ – για την υπογραφή 16 συμφωνιών  και “μνημονίων” που καλύπτουν ευρύ φάσμα οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών δραστηριότήτων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της “Καθημερινής” υπογραμμίζει την ανάγκη “βαθύτερης συνεργασίας” μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου σε όλους τους τομείς, δίνοντας τον τόνο στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς τους κατά την εδώ παραμονή του.

“Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίασς και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το κεφάλι του Δράκου“, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σιν Τζινπίνγκ και τονίζει:”Τρέφω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον”.

Η Ελλάδα και ο σχεδιασμός “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”

Ο Κινέζος Πρόεδρος κάνει σαφείς αναφορές στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” και στον ρόλο που προσβλέπει για τα Ελληνικά συμφέροντα στην ταχύτερη διασύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη τόσο από ξηράς, λόγω της ιδανικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, όσο και από τη θάλασσα, λόγω της ισχυρής ναυτιλίας της. Παράλληλα, δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι “κοινός στόχος” της Κινεζικής αντιπροσωπείας και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιβεβαίωση και η διεύρυνση της συμφωνίας με την COSCO, ώστε ο Πειραιάς να καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις με τη χρηματοδοτική συμμετοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όσο και της Export Import Bank of China.

Επιπλέον στα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν με τα αρμόδια υπουργεία, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε αυτά που αφορούν στους τομείς της ενέργειας , ιδίως των ανανεώσιμων πηγών, των επικοινωνιών, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού  και των έργων υποδομής στα οποία οι δύο χώρες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογα μνημόνια θα υπογραφούν στους τομείς του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα και Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας (ICBC). Αλλά και στον τομέα του πολιτισμού θα ανακοινωθούν ενδιαφέρουσες συνεργασίες καθώς και η ίδρυση Κέντρου Κινεζικών Σπουδών στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του προέδρου της Κίνας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα καταθέσει αύριο πρωί (Δευτέρα) στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως στις 10:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 11:10 ο κ. Σιν Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο Κινέζος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Στις 19:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη στις 10:30 ο κ. Σιν Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:  [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή