Κοροναϊός: Εμπλοκή στην ΕΕ. Γιατί η Πολωνία αρνείται να παραλάβει και να πληρώσει τις δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19

Γιατί η Πολωνία αρνείται να παραλάβει και να πληρώσει τις δόσεις του εμβολίου

Ανοίγοντας το δρόμο για μια σκληρή νομική μάχη, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει, ούτε θα πληρώσει για περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι οι συμφωνίες για τα εμβόλια δεν είναι διακρατικές, αλλά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των παρασκευαστών τους.

Ο Πολωνός υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιετζέλσκι, δήλωσε ότι «χρησιμοποιήσαμε ήδη τον όρο της “ανωτέρας βίας” και ενημερώσαμε την Κομισιόν και τον κύριο προμηθευτή εμβολίων (σ.σ. την Pfizer) ότι αρνούμαστε στην παρούσα φάση να παραλάβουμε άλλες δόσεις και, επίσης, αρνούμαστε να πληρώσουμε», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι «η συνέπεια αυτού θα είναι μια νομική σύγκρουση, η οποία ήδη λαμβάνει χώρα».

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Ο Νιετζέλσκι παραδέχθηκε ότι η Πολωνία δεν μπορεί μονομερώς να τερματίσει το συμβόλαιο για τα εμβόλια, καθώς τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, το κόστος του συμβολαίου μόνο με μια εταιρεία ως το τέλος του 2023 φθάνει περίπου τα 1,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου τα 470 εκατ. αφορούν στο 2022.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Πολωνία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς μόλις το 59% του πληθυσμού έχει κάνει δύο δόσεις και μόνο το 31% την ενισχυτική δόση, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 72,5% και 53%, αντίστοιχα. Έτσι, η Πολωνία έχει πλεόνασμα δόσεων εμβολίων, τα οποία επιχειρεί είτε να πουλήσει είτε να δωρίσει σε χώρες που δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα σκευάσματα κατά του κοροναϊού.

Η θέση της Κομισιόν

Τα στοιχεία σχετικά με την πανδημία δείχνουν ότι σε πληθυσμό περίπου 38 εκατομμύρια, η Πολωνία έχει καταγράψει σχεδόν έξι εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 116.000 θανάτους από COVID-19. Σχολιάζοντας της ανακοινώσεις της Βαρσοβίας, η Pfizer περιορίστηκε να αναφέρει ότι το συμβόλαιο για τα εμβόλια έχει συνομολογηθεί με την Κομισιόν και ότι οι συζητήσεις της με κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Την κατάσταση που διαμορφώνεται σχολίασε και η Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να διευκολύνουμε το διάλογο της πολωνικής κυβέρνησης με την εταιρεία, ώστε να βρεθεί μια πραγματιστική λύση», αν και υπογραμμίστηκε ότι οι χώρες-μέλη δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο.

Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κινήθηκε «εκτός γραμμής Κομισιόν» σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού: η Ουγγαρία -εκτός από τα σκευάσματα της Pfizer/ΒioNTech, της Moderna και της Janssen- χρησιμοποίησε εκτεταμένα και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και το κινεζικό σκεύασμα της Sinopharm, δίνοντας άδεια έκτακτης χρήσης μόνο εντός της χώρας, αφού δεν είχαν την έγκριση του ΕΜΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή