Τα Τέμπη και το Άδενδρο: Στα πόσα θύματα θρηνούμε; Ηχητικό ντοκουμέντο: Οι ακατάλληλοι, οι επικίνδυνοι και οι μοιραίοι

    Τα Τέμπη και το Άδενδρο: Στα πόσα θύματα θρηνούμε;

    Τέμπη και Άδενδρο. Στα Τέμπη ήταν 57 οι νεκροί. Στο Άδενδρο, τον Μάϊο του 2017, όταν  εκτροχιάστηκε το τρένο του ΟΣΕ, ήταν τρείς. Σήμερα ένα έθνος ζει με οδύνη την τραγωδία. Τότε πέρασε στο ντούκου τους νεκρούς του. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων μέσω… Twitter και “έξω από την πόρτα”. Η τότε αντιπολίτευση δεν το εκμεταλλεύτηκε, (θέμα πολιτικού ήθους). Και τότε στην ειδική έκθεσή της, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανέφερε πως το δυστύχημα στο Άδενδρο «πιθανόν να είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης». (Μιλάμε για τη σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και έπρεπε δεσμευτικά να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016).

    Η τότε κυβέρνηση ούτε ζήτησε συγγνώμη, ούτε κινητοποίησε ουσιωδώς ειδικούς και επιτροπές για την αναζήτηση ευθυνών για εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις. Και η τότε αντιπολίτευση δεν το έψαξε. Δεν μάθαμε κάτι. Δεν είδαμε μια πρωτοβουλία θεραπείας του κακού. Και το πράγμα ξεχάστηκε.

    Η οδύνη είναι η ίδια όταν σκοτώνεται ένας ή πολλοί. Και οι ευθύνες οι ίδιες είναι. Ο αριθμός των θυμάτων και το πλήθος των χαροκαμένων οικογενειών κάνουν το δυστύχημα “τραγωδία”. Αναστατώνουν την κοινωνία και ενεργοποιούν αντιδράσεις. Και μετά έρχεται ο λαϊκισμός για να εκτρέψει την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών κι ευθυνών, τη διερεύνηση για τα αίτια της κακοδαιμονίας των δημόσιων λειτουργιών, σε πόλεμο χαρακωμάτων και να φορτώσει με τοξικότητα τη δημόσια ζωή. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Όπως έχουν και ονοματεπώνυμο…

    ***

    Ακατάλληλοι, επικίνδυνοι και μοιραίοι. Επικίνδυνη χαλαρότητα, εφησυχασμό αλλά και προσωπικοί διάλογοι για άσχετα ζητήματα αποκαλύπτουν οι απομαγνητοφωνήσεις των ηχογραφημένων συνομιλιών ανάμεσα σε σταθμάρχες μέσα από το ραδιοτηλέφωνο του ΟΣΕ, που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα.

    Σε κάποιες από τις συνομιλίες, οι σταθμάρχες χρησιμοποιούσαν το ραδιοτηλέφωνο σαν το προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο, κάνοντας χοντροκομμένα αστειάκια για… τις ερωτικές τους επιδόσεις, ενώ σε άλλες ζητούσαν να τους προτείνουν κάποιο καλό… σουβλατζίδικο.

    Παρόμοια εικόνα επικρατούσε και στο σταθμαρχείο της Λάρισας τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, λίγο πριν το δυστύχημα, γεγονός που δείχνει τη λάθος νοοτροπία που είχαν υπάλληλοι του σιδηροδρόμου που βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις. Ακούστε όλες τις συνομιλίες όπως τις αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα.

    Ενότητα 1: Μια καταραμένη ημέρα. Την 28η Φεβρουαρίου 2023 όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν στραβά για το σιδηρόδρομο στην περιοχή της Λάρισας. Αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα, καθυστερήσεις στα δρομολόγια, αυξημένος φόρτος αλλά και φόρτιση στο σταθμαρχείο. Εικόνα χάους και σύγχυσης.

    Ενότητα 2: Πώς ο Σαμαράς στέλνει το Intercity στη λάθος γραμμή. Οι διάλογοι πριν συμβεί το κακό δείχνουν ξεκάθαρα πόσο ανέτοιμος, ανεπαρκής και εν τέλει ακατάλληλος ήταν για τη θέση του σταθμάρχη ο μοιραίος Βασίλης Σαμαράς.

    Τραγωδία στα Τέμπη, ηχητικά ντοκουμέντα: Ο μοιραίος σταθμάρχης πιάνει βάρδια και το δολοφονικό λάθος

    Ενότητα 3: «Το 62 ακούει;». Ακούστε πώς γίνεται αντιληπτό το δυστύχημα και ποιες ήταν οι αντιδράσεις όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των τραγικών εξελίξεων.

    Τραγωδία στα Τέμπη, ηχητικά ντοκουμέντα: «...Τρένο έχει πάρει φωτιά...» - «Αμάν...»

    Ενότητα 4: «Αμάν! Έγινε τράκα». Ο Σαμαράς προσπαθεί να παραστήσει τον ανήξερο και ακούγεται υπερβολικά ψύχραιμος. Κάποιοι όμως έχουν ήδη καταλάβει ακριβώς το γιατί συγκρούστηκαν τα δύο τρένα -έστω και εάν προς στιγμήν αρνούνται να το πιστέψουν.

    Τραγωδία στα Τέμπη, ηχητικά ντοκουμέντα: «Έγινε τράκα» - «Εφυγε το 62, πρέπει να μπήκε στην κάθοδο»

     «Ξέρεις κανένα σουβλατζίδικο;». Ανήκουστη, απαράδεκτη ελαφρότητα εν ώρα υπηρεσίας -και δη σε μια τόσο δύσκολη ημέρα: Πολύπειροι και αποδεδειγμένα ικανοί σταθμάρχες χαλαρώνουν και χρησιμοποιούν την κρατική ραδιοσυχνότητα του ΟΣΕ για να ανταλλάξουν μεταξύ τους χοντροκομμένα, χυδαία σεξουαλικά αστεία και πληροφορίες για ντελίβερι.

    Τραγωδία στα Τέμπη, ηχητικά ντοκουμέντα: «Πόσες γκόμενες έχεις; 8; Να τις χιλιάσεις!»
    ***

    “Προβληματικός οργανισμός ο ΟΣΕ”. «Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εργαστεί για την κάθαρση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον σιδηρόδρομο. Αυτό είναι που πρωτίστως πρέπει να κάνουμε» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

    O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλωσε: «H πιο έμπρακτη συγγνώμη θα είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι και να υπάρξει μία συνολική ανάταξη του ΟΣΕ. Και όλα αυτά να γίνουν με αλήθεια, ενσυναίσθηση και μεγάλη ταχύτητα. Αυτά οφείλουμε να κάνουμε από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και από υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Και δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε».

    ***

    Οι τάσεις του εκλογικού σώματος. “Παλιά καραβάνα” των δημοσκοπήσεων θεωρεί πως, “όσο ισχυρή και αν είναι η συναισθηματική αντίδραση της κοινωνίας τη στιγμή αυτή, οι τάσεις του εκλογικού σώματος πιθανότατα θα επιστρέψουν κοντά στις προ τραγωδίας μετρήσεις. Το κόμμα που θα εμφανίσει άνοδο στις επόμενες μετρήσεις θα είναι κυρίως η Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός μάλιστα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ωφελήθηκαν (πάλι) από τη νέα περιπέτεια της κυβέρνησης δείχνει ότι ο θυμός των πολιτών αφορά τελικά όλους όσοι κυβέρνησαν”. Και εν πάση περιπτώσει όσοι θύμωσαν με την κυβέρνηση (γιατί δεν τα κατάφερε στο θέμα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων) δεν πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν τελεσίδικα “πολλά για τη γούνα τους” και για τα χάλια του ΟΣΕ κλπ.

    Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποτελεσματική ή όχι πολιτική στάση και τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην υπόθεση ΟΣΕ, καθώς η αντίδραση της αντιπολίτευσης θα είναι έτσι κι αλλιώς καταγγελτική και με έντονα συμπτώματα αμνησίας.(Από το ρεπορτάζ του economico)

    ***

    Τα διλλήματα της δεύτερης κάλπης. Παράλληλα ο έμπειρος αναλυτής συνομιλητής μας θεωρεί ότι “τα διλλήματα της δεύτερης κάλπης (μετά από δύο μήνες) θα αντιμετωπιστούν με λιγότερο συναισθηματισμό και με κυρίαρχα στοιχεία την καταλληλότητα των αντίπαλων αρχηγών για τη θέση του πρωθυπουργού, τη σύγκριση μεταξύ των τελευταίων κυβερνήσεων και – ας μην γελιόμαστε – το προσωπικό συμφέρον του κάθε ψηφοφόρου”.

    Σε ό,τι αφορά την “ανησυχία” για τη λεγόμενη “αντισυστημική” ψήφο, όσο και αν καταγράφεται ως μικρή τάση τη στιγμή αυτή, θεωρείται πως δεν έχει ικανό “εκτός των τειχών” πολιτικό φορέα για να την υποδεχτεί, άρα ή θα προστεθεί στην αποχή ή θα σκορπίσει σε μικρότερα κόμματα. Το 2023 δεν είναι 2015 γιατί και η Ελλάδα δεν είναι η ίδια. (Από το ρεπορτάζ του economico)

    ***

    Αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, εμείς τι κερδίζουμε; Ο Κιλιτσντάρογλου αντιπροσωπεύει στην Τουρκία την απάντηση στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν. Ωστόσο στην Αθήνα το προφίλ του ηγέτη των κεμαλιστών καθώς και όσων τον υποστηρίζουν έχει αρκετά «σκοτεινά σημεία» σε σχέση με τις διεκδικήσεις που θα προβάλει απέναντι στην Ελλάδα.

    «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα θέματα» ήταν η δήλωση Κιλιτσντάρογλου όσον αφορά – μεταξύ άλλων – τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το Αιγαίο. Μια δήλωση που είναι απόλυτα σύμφωνη με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα.

    Ηταν άλλωστε ο πρώτος που έφερε στη Βουλή το θέμα της υποτιθέμενης «κατοχής» 18 νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, το 2019, με τη Μεράλ Ακσενέρ να τον ακολουθεί. Ενώ είχε απαντήσει στο «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ» του Ερντογάν προς την Ελλάδα: «Τι θέλεις, δηλαδή, να σου στείλουν πρόσκληση «παρακαλώ ελάτε»; Aν έχει θάρρος, αν έχεις δύναμη, πηγαίνεις». (Αλεξάνδρα Φωτάκη, in.gr)

    ***

    Μπράβοι ντυμένοι αναρχικοί ή το αντίστροφο… Αν θέλουμε να συνδυάσουμε την ανακοίνωση της Αστυνομίας και την εκδοχή Βαρουφάκη, η επίθεση έγινε από αναρχικούς που έμοιαζαν με μπράβους. Διότι ο Βαρουφάκης έσπευσε να το ξεκαθαρίσει: δεν ήταν αριστεροί, δεν ήταν κομμουνιστές, μήτε αναρχικοί, ήταν μπράβοι της νύχτας. Λογικό. Θα ήταν δύσκολο να πει ότι δέχθηκε επίθεση από τους ανθρώπους που περιμένει να τον κρατήσουν μέσα στη Βουλή. Ισως πάλι, όντως να του φάνηκαν ως μπράβοι. Παρεμπιπτόντως καλό είναι να μας εξηγήσει πώς κατάλαβε ότι οι δράστες δεν ήταν αναρχικοί. Υπάρχει σαφές ενδυματολογικό στιλ στον χώρο; (Κώστας Γιαννακίδης,protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή