«Κρυφή» συνάντηση Μακρόν με κοινωνιολόγους – Ζητά να μάθει πού πηγαίνει η γαλλική κοινωνία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να μάθει πού οδεύει η γαλλική κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο κάλεσε σε κλειστή συνάντηση στον Ελιζέ τέσσερις κοινωνιολόγους να του εκθέσουν τις απόψεις τους, θορυβημένος από τις συνεχείς εξεργέσεις στην χώρα εξαιτίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμίσης που πέρασε με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο και κατέστη νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το World, o Γάλλος πρόεδρος, κάλεσε κοινωνιολόγους σε μια κλειστή συνάντηση στα Ηλύσια προκειμένου να του δώσουν τα φώτα τους για την φάση στην οποία βρίσκεται η γαλλική κοινωνία μετά το ξέσπασμα της βίας των τελευταίων μηνών.

Έτσι, στο δωμάτιο στο οποίο συνήθως συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο, κάθησαν οι: ο Jean Viard, διευθυντής έρευνας CNRS στο Cevipof, κοινωνιολόγος κοντά στον Emmanuel Macron. Ο Philippe Moati, καθηγητής οικονομικών και συνιδρυτής του Observatory Society & Consumption, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο φαινόμενο των «κίτρινων γιλέκων». Ο Jérôme Fourquet, διευθυντής του τμήματος γνώμης του IFOP, και ο δημοσιογράφος Jean-Laurent Cassel.

Μάλιστα, ζητήθηκε από τους τέσσερις επιστήμονες να αφήσουν τα κινητά τους στην είσοδο.

Μπροστά τους υπήρχε η κάρτα με το… μενού της συζήτησης. «Κοινωνία, κατανάλωση, τρόπος ζωής».

«Πείτε μου πως έχει μεταμορφωθεί η κοινωνία», φέρεται να είπε ο Γαλλος πρόεδρος στους συνομιλητές του ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει ξανά την κοινή γνώμη μετά την συνταγματική μεταρρύθμισε που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους.

Η πρώτη απάντηση έρχεται από τον ο Jean Viard. «Οι πολίτες θέλουν να ανακτήσουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι τόσο ο όγκος δουλειάς που τους απασχολεί αλλά το ότι δεν έχουν ελευθερία επιλογών», ανέφερε κάτι το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος, το έλαβε υπόψιν του.

«Εάν οι Γάλλοι διστάζουν να δουλέψουν περισσότερο, αυτό θα οφείλεται σε μια αίσθηση θαμπής προσπάθειας ή στο ότι έχουν χάσει την νοοτροπία του πολίτη», επιμένουν στο περιβάλλον Μακρόν.

«Ο χρόνος ανήκε στον Θεό, μετά ανήκε στη δουλειά. Σήμερα, ανήκει στο άτομο», αναφέρει ο Jean Viard, ο οποίος προσθέτει ότι στη χώρα των αμειβόμενων διακοπών και των 35 ωρών εργασίας, η πολιτική εξουσία πρέπει «να ξεκινά από αυτόν τον πολιτισμό αντί να τον παρακάμπτει και να θέλει να φέρει ένα μοντέλο γερμανικής βιομηχανικής κουλτούρας.

«Φιλοδοξούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους», συμπληρώνει ο Jérôme Fourquet, αναφερόμενος στα συνθήματα στις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδότησης στα 64: «Μας κλέβει δύο χρόνια ζωής. »

Ενώ η τηλεργασία επιδεινώνει κοινωνικά και εδαφικά ρήγματα, ο συγγραφέας του L’Archipel français (Seuil, 2019) προτείνει στον Emmanuel Macron να εφεύρει αποζημίωση για τους εργαζόμενους που έχουν παγιδευτεί σε άκαμπτα ωράρια. Μετά βίας πεπεισμένος για μια μη αναστρέψιμη τάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιτάσσει ότι γείτονες από το Λε Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), που έφυγαν για να ζήσουν στην εξοχική κατοικία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιστρέφουν για να εγκατασταθούν στο Παρίσι.

Χρειάζεται αφήγημα

«Η αναζήτηση αφηγήματος δεν γίνεται να αφορά μόνο ανθρώπους με υψηλά προσόντα, αλλά τον κάθε νέο με πιο περιορισμένα προσόντα στην αγορά εργασίας ή τον εποχικό εργαζόμενο που δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο», επισημαίνει ο Jean-Laurent Cassely.

«Πρέπει να αφορά τη σχέση με την εργασία καθώς και τον τρόπο ζωής, εξηγούν οι καλεσμένοι του Μακρόν, επικαλούμενοι στοιχεία που εκπλήσσουν τον σαραντάχρονο: το 63% των μωρών γεννιούνται εκτός γάμου, το 37% των νεαρών πτυχιούχων γυναικών λένε ότι δεν θέλουν παιδιά. «Η κοινωνία ξεπερνά τα παραδοσιακά πλαίσια, αλλά οι Γάλλοι δεν είναι αντίθετοι με την ένωση ή την οικογένεια. Πρέπει να πάρουμε το κύμα των μεταμορφώσεων, που έρχονται από τα κάτω», αναφέρει ο Jean Viard.

Ανάμεσα σε σπαράγγια και καλκάνι, ο κοινωνιολόγος διατυπώνει τη λανθάνουσα κριτική που απευθύνεται στον αρχηγό του κράτους από την επανεκλογή του: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις αφήγημα μπροστά στην κλιματική μετάβαση. Μας λέτε για το έμβολο, τον κινητήρα, το τούρμπο… Αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι ο στόχος!

Ο Alexis Kohler και ο ειδικός σύμβουλος επικοινωνίας του Emmanuel Macron, Frédéric Michel, δεν λένε λέξη. «Χρειαζόμαστε ένα αφήγημα που να συνεπάγεται, χωρίς να κατηγορεί τους Γάλλους που παραμένουν σε ξαπλώστρες, συνεχίζει. Δεν είναι κρίση, είναι μια αλλαγή πολιτισμού. Μπαίνουμε στον οικολογικό πολιτισμό», του λέει.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχεται τις δυσκολίες, αλλά μιλάει ελάχιστα.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Μακρόν σε μια συνάντηση στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, έλεγε πως πρέπει να αποφασιστεί αν η πενταετής θητεία του «θα είναι οικολογική ή δεν θα είναι».

Ο οικονομολόγος Philippe Moati αναλαμβάνει να μιλήσει: «Δεν ξέρουμε πραγματικά πού πάμε. Πρέπει να συμπεριλάβουμε την οικολογική μετάβαση σε μια ιστορία που την κάνει επιθυμητή, όχι μόνο στην άρνηση. Σύμφωνα με μελέτη του Observatory of Utopian Perspectives of 2022, που ανέφερε ο κ. Moati ενώπιον του αρχηγού του κράτους, η «οικολογική κοινωνία» είναι η προτίμηση της πλειοψηφίας των Γάλλων από δω και έπειτα.

Μια «οικολογία της προόδου»

Πώς να χρηματοδοτήσετε τη «ρήξη του πολιτισμού»; Οι ερευνητές-κοινωνιολόγοι που συνομιλούν με τον Μακρόν υπερασπίζονται την έκθεση του Jean Pisani-Ferry και της οικονομικής επιθεωρήτριας Selma Mahfouz, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου, η οποία συνιστά να επιβληθεί μεγαλύτερη φορολογία στους έχοντες, κάτι που απέρριψε αμέσως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ . «Με την πράσινη βιομηχανία βάλαμε ορόσημα», απαντά ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος προτιμά να μιλά για «οικολογία της προόδου» για να επιμείνει στα αναπτυξιακά κέρδη που έρχονται, χωρίς να πείσει ωστόσο τους συνομιλητές του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι ανησυχεί για την αγοραστική δύναμη των μεσαίων στρωμάτων – εκείνων, δηλαδή «που είναι πολύ πλούσιοι για να τους βοηθήσουν αλλά όχι αρκετά πλούσιοι για να ζήσουν καλά». «Η αγοραστική δύναμη έχει γίνει ένας πολύ ισχυρός θεσμικός δείκτης», επιβεβαιώνει ο Jérôme Fourquet. Αυτό διατηρεί το αίσθημα υποβάθμισης στην καταναλωτική κοινωνία. Το 1960, το 35% των Γάλλων πήγαινε στη λειτουργία τις Κυριακές και το 25% ψήφισε υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι αντίστοιχα 4% και 2,5% το 2023. «Υπομείναμε τη ζωή εδώ κάτω περιμένοντας τον παράδεισο ή τη μεγάλη νύχτα, εξηγεί ο δημοσκόπος. Σήμερα, η ευτυχία είναι εδώ και τώρα, αυτό που μπορώ να αντέξω οικονομικά. Ο Jacques Seguéla είπε: «Αν στα 50 σου δεν έχεις Rolex, έχεις σπαταλήσει τη ζωή σου».

«Μόλις η χώρα απομακρυνθεί από τον πληθωρισμό, η αγοραστική δύναμη θα αλλάξει οριστικά από τις συνέπειες της οικολογικής μετάβασης», συνοψίζει ο Philippe Moati, προτείνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περιορίσει το «τραγούδι των σειρήνων» προς τους καταναλωτές. Προτείνει να μπει έλεγχος στη διαφήμιση και να απεικονίζει τα μοντέλα λιγότερο εξαρτώμενα απο την ποσότητα. Όπως για παράδειγμα, το Decathlon στο Βέλγιο, το οποίο προσφέρει συνδρομή για δανεισμό προϊόντων από το κατάστημα. «Αυτό ενθαρρύνει τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενασχόληση με κάτι άλλο, όπως τον ενεργό ελεύθερο χρόνο. Είναι το αντίθετο της αξίας της δουλειάς», αναφέρει.

Η ώρα έχει πάει 3 το μεσημέρι. Ο Μακρόν επιθυμεί να παρατείνει τη συνάντηση. Σερβίρει δεύτερο καφέ.

Δύο μέρες μετά, όπως αποκαλύπτε δημοσίευμα της Le Monde, ο Jean Viard δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι από αυτή τη συνάντηση θα αλλάξει κάτι ριζικά. «Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν γνωρίζουν την κοινωνία», καταλήγει.

«Διαδικασία αποπολιτισμού»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, κράτησε κάτι, όταν η συζήτηση γλίστρησε προς τις αιματηρές ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Μια νοσοκόμα από τη μονάδα επαγγελματικής ιατρικής του CHU de Reims μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου τη Δευτέρα. Τρεις νεαροί αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Κυριακή από οδηγό που οδηγούσε σε λάθος κατεύθυνση, θετικός στο αλκοόλ και την κάνναβη, στο Βορρά… Την παραμονή των διαδηλώσεων στο Saint-Brevin-les-Pins (Loire-Atlantique) υπέρ του Yannick Morez , ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από βία από ακροδεξιές ομάδες. Ο Jérôme Fourquet λέει στον Εμανουέλ Μακρόν «εντάσεις σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας» η οποία αρνείται να συμμορφωθεί στις δυνάμεις της τάξης.

«Κινείται μια διαδικασία αποπολιτισμού», λέει ανήσυχος ο δημοσκόπος, σε αντίθεση με τη διαδικασία πολιτισμού των ηθών που περιγράφει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Νόρμπερτ Ελίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν γνέφει καταφατικά. Μετά από αυτό το γεύμα, αναβάλλει ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Var με θέμα την οικολογία.

Την επόμενη μέρα, στην ίδια αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ευλογίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς, απαίτησε η κυβέρνησή του να είναι αδυσώπητη απέναντι σε αυτή τη «διαδικασία αποπολιτισμού της κοινωνίας», καταλήγει η Le Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή