28 νεκροί, 74 κρούσματα, με συνολικό αριθμό τα 966. Ελεγχόμενη η τροχιά της επιδημίας στη χώρα μας. Κερδίζουμε κάθε μέρα μικρές μάχες

Στη σημερινή καθημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας  ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 74 νέα κρούσματα κορονοϊού και συνολικά 966, ενώ ο κατάλογος των νεκρών αυξήθηκε κατά 2, ανεβάζοντας τη λίστα των θανάτων στους  28.

Εξ αυτών, όπως είπε, 23 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, ενώ το 89% των θανόντων είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν άνω των 70 ετών.

Επίσης, 66 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι. Εστειλε, όμως,  ακόμη ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς όπως είπε τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν.

Επίσης, 52 άτομα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας έως και σήμερα 13.477 διαγνωστικά τεστ.

«Κανένας μας δεν έχει ανοσία στον ιό, η επιστροφή στην πατρίδα δεν διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του», είπε ο  καθηγητής αναφερόμενος ιδιαίτερα στον επαναπατρισμό Ελλήνων από άλλους χώρους.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη» είπε ο καθηγητής  και επέμεινε στην ανάγκη να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού.

«Να επιστήσω την προσοχή σε ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό νοσούντων, να μπουν σε αυστηρή καραντίνα» συνέχισε ο κ.  Τσιόδρας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα τεστ, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου, γιατί ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αναφερόμενος στη μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College είπε ότι τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή.  «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ανθρωποι», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με περισσότερα από 500.000 κρούσματα και 22.000 θανάτους, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται αυτή τη στιγμή πιο ψηλα από όλες τις χώρες στην παγκόσμια λίστα.

Χαρδαλιάς : Δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η «μάχη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό». «Είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρατηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας ή να ληφθούν νέα  μέτρα, ο κ. Χαρδαλιά το άφησε απολύτως ανοικτό : “Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες».

Ανακοίνωσε πως αναμένονται το Σαββατοκύριακο κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, κατέληξε.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή