Με αρχικό στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές ομόλογο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται περίπου στι 4,5%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πραγματικό κόστος του ελληνικού δημοσίου δεν θα υπερβεί το 3%, λόγω της διαχειριστικής τακτικής που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ.
Η δανειακή στρατηγική της χώρας είναι και φέτος εμπροσθοβαρής, με τον ΟΔΔΗΧ να θέλει να προλάβει και τις όποιες αναταράξεις προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και να καλύψει σημαντικό μέρος των φετινών εκδόσεων πριν τις εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην αγορά.
Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στόχος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις αγορές και σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παρέμειναν περίπου στο 15% του ΑΕΠ το 2022, κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης και θα κινηθούν στο 10% φέτος και ακόμα χαμηλότερα στη συνέχεια, ενώ εκτιμάται πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (ετήσιο μέσο σταθμικό επιτόκιο) θα κινηθεί στο 1,2% και θα παραμείνει σταθερό σε αυτά τα επίπεδα το 2023-2026.

