4 δισ προσδοκά η Ελλάδα από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για πρόσθετη στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη στήριξαν ευρέως την ιδέα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό. Ο στόχος είναι να μπορούν οι χώρες να ανταπεξέλθουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

  • Αυτό  που στην ουσία συζητείται στην Ευρώπη και θα αποφασιστεί στην αυριανή σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης είναι πως ή ο ESM θα μπορεί να δανειοδοτεί οριζόντια όλα τα κράτη-μέλη με ποσό ανάλογο με τις ανάγκες τους (τουλάχιστο ίσιο με 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας) χωρίς ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς.

Aν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει στη διάθεσή της ένα πρόσθετο δημοσιονομικό “όπλο”  τουλάχιστο 4 δις ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ) και να καλύψει έτσι το κόστος των μέτρων προστασίας που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε μία ομόφωνη πρόταση – εισήγηση προς τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με συνέπεια η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM.

  • Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι “χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις  ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. θα ληφθεί στην αυριανή Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών.

Όπως δήλωσε,  ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τα έκτακτα μέτρων των προηγούμενων ημερών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για νέους τρόπους στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, βάζοντας στη “μάχη” και τα εργαλεία που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν για αυτή ή να αντλήσουν από αυτή.

“Υπάρχει υποστήριξη για χρήση των πιστωτικών γραμμών του ESM (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL). Αυτό θα μας δώσει μια επιπλέον γραμμή άμυνας. Το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο για όλα τα κράτη μέλη και το μέγεθος της βοήθειας μπορεί να  φτάνει στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σεντένο επέμεινε ότι “υπάρχει η πολιτική βούληση. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από κράτη μέλη, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες, είπε. “Είναι ένα τεράστιο σοκ που μας επηρεάζει όλους και σε αυτό το πλαίσιο η ταχύτητα, το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης μας δεν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά που είχαμε στις προηγούμενες κρίσεις”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δανειακή ικανότητα του ESM φτάνει τα 410 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστωτικές γραμμές του είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή στα κράτη μέλη. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η βοήθεια προς μία χώρα θα μπορούσε – εάν καταστεί αναγκαίο – να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι “οι οικονομίες και οι ζωές των πολιτών μας θα επηρεαστούν βαθύτατα από την κρίση”, επισημαίνοντας ότι τέτοια κρίση δεν έχει υπάρξει από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης.

Σημείωσε τέλος ότι εάν μία χώρα κάνει χρήση της γραμμής, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η άμεση αντίδραση στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και στο οικονομικό πεδίο.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι εξετάζεται η λύση των κοινών ομολόγων για τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για την έκδοση τέτοιων ομολόγων.

  • Ανέφερε επίσης ότι πλέον η Κομισιόν περιμένει η Ευρωζώνη να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων στην απειλή της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ),  στο τραπέζι βρέθηκε και το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων «κορονο-ομολόγων» – χρεογράφων που θα εξέδιδε η Ευρωζώνη προς όφελος των μελών της που πλήττονται από τη νέα κρίση, χωρίς να επιβαρύνονται με νέα χρέη οι χώρες αυτές (το στηρίζει ένθερμά η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία· αντιτίθενται Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία).

Κατά τις ίδιες πηγές, το χάσμα μεταξύ των δύο διαχρονικά αντιπαρατιθέμενων στρατοπέδων ήταν υπερβολικά μεγάλο για να γεφυρωθεί. Η επιμονή ειδικά της Ολλανδίας ότι τυχόν προσφυγή στο ESM θα είναι περίπου απαράλλακτη με τα προγράμματα της ευρω-κρίσης (με αυστηρή αιρεσιμότητα) και ότι «πρέπει να είναι η ύστατη καταφυγή» (όπως γράφει σε επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γ. Χέκστρα) έχει δυσχεράνει σημαντικά τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή