4 μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Προς παράταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες,

4 μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα ράφια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία. «Τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Η ακρίβεια στα ράφια είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και όπως φαίνεται θα την αναγκάσει να  στρέψει τις περισσότερες οικονομικές δυνάμεις της προς αυτή τη κατεύθυνση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι «το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους.Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ».

  • Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ναι μεν έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά δεν συνέβη το ίδιο και για τα προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι μιας νοικοκυράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 15,5%  τον Δεκέμβριο. Σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 20%. Γαλακτοκομικά/αυγά 25,6%, Έλαια/λίπη 21,7%, Ψωμί/δημητριακά 18,1%, Κρέατα 17,8%. Έτσι, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δώσει πολλά  πυρομαχικά της  το επόμενο διάστημα ώστε να σβήσει η «φωτιά του ραφιού».

Στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών  πάντως επανέλαβε χθες πως ήδη έχει άρχισε να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις  προτεραιότητες που θα θέσει  ο πρωθυπουργός. Τα νέα μέτρα

Δύο  είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν ποια είναι τα μέτρα που θα προχωρήσουν. Από τη μία, η ισχυρή σύσταση των Βρυξελλών πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, και από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άτυπη και έντονη  προεκλογική περίοδο.

Η λίστα των μέτρων

Η λίστα των μέτρων που έχει προταθεί στον πρωθυπουργό  φαίνεται πως περιέχει:

1. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, για να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% με κόστος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ.

2. Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023.

3. Παράταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες, εφόσον υπάρξει  ανάλογη απόφαση και από τις Βρυξέλλες για παράταση των μέτρων στήριξης και μετά το πρώτο εξάμηνο, ειδάλλως μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιο στοχευμένο μέτρο μόνο για τους ευάλωτους.

4. Μία έκτακτη ενίσχυση της τάξης των 250-300 ευρώ για το Πάσχα, σε οικονομικά ευάλωτους, δηλαδή σε ανέργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε χθες κατά της γενικής μείωσης των έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημειώνοντας πως αυτή χάνεται κάπου στην αλυσίδα της παραγωγής. Μια μείωση των έμμεσων φόρων είναι πιθανή μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά  θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή