4η ΙΟΥΛΙΟΥ/ 4th of July. Η συμβολική ημερομηνία της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. –

    Thomas Jefferson
    Toυ Δημήτρη Σταθακόπουλου
    4η ΙΟΥΛΙΟΥ/ 4th of July. Εθνική εορτή των Η.Π.Α.
    – Ημέρα Ανεξαρτησίας 13 Πολιτειών ( που όμως ήταν 12, μιάς και αρχικά δεν είχε υπογράψει η Νέα Υόρκη) από τη Βρεταννική διοίκηση, όταν στις 2 Ιουλίου !!! και όχι 4 Ιουλίου 1776 !!!, το Second Continental Congress/ 2ο Ηπειρωτικό Κογκρέσο, ενέκρινε το ψήφισμα της Ανεξαρτησίας που είχε προταθεί ήδη το μήνα Ιούνιο από τον Richard Henry Lee της Βιρτζίνια, δηλώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ανεξάρτητες από τη Διοίκηση της Μεγάλης Βρετανίας.
    – Η επανάσταση κράτησε από το 1765 έως το 1783, δηλ. σχεδόν 18 χρόνια.
    – Η Διακήρυξη της ανεξαρτησίας ( Ιούλιος – Αυγ. 1776 ) , συντάχθηκε από μια επιτροπή πέντε ( 5 ) προσωπικοτήτων , με κύριο συντάκτη της, τον Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια.
    – Οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διακήρυξη υπεγράφη σχεδόν ένα μήνα μετά την έκδοσή της, δηλ. στις 2 Αυγούστου 1776, και όχι στις 4 Ιουλίου, όπως λέγεται ( και αναγράφει και η ίδια ), ενώ οι διεργασίες είχαν αρχίσει νωρίτερα.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Με αφορμή την αμερικάνικη επανάσταση, εν συντομία μπορούμε να πούμε:
    – Οι εθνικές επαναστάσεις κρατάνε χρόνια. Τα επιμέρους γεγονότα πολλών ετών, συγκεντρώνονται σε μία (1 ) ημέρα και αυτή η ημέρα εορτάζεται από τα έθνη/κράτη, ως εθνική επέτειος/εορτή.
    -Όλα τα έθνη έτσι εορτάζουν τις εθνικές τους επετείους ( θα αναφερθώ σχετικά και στη Γαλλική επανάσταση στις 14 του μήνα ) και ΔΕΝ είναι τάχα μόνο Ελληνικό φαινόμενο το να εορτάζουμε την 25η Μαρτίου 1821 ως ημέρα που συγκεντρώνει όλα τα επιμέρους πολυετή γεγονότα της επανάστασης ( εξάλλου είναι ημέρα που είχε προαποφασίσει και η Φιλική εταιρεία και ασχέτως των πολεμικών γεγονότων που προηγήθηκαν αυτής της ημερομηνίας τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 1821, στις 24-25-26 Μαρτίου 1821 έχουμε και Πολιτικές πράξεις/δηλώσεις στα Προξενεία των ξένων Δυνάμεων και επομένως ο Οθων ΔΕΝ αυθαιρέτησε όταν όρισε με εισήγηση του Σούτζου , των αγωνιστών και της εκκλησίας την 25η Μαρτίου ώς ημερομηνία που συγκεντρώνει όλα τα επιμέρους γεγονότα. Κάτι που έκαναν και οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι και όλοι οι λαοί όταν συγκέντρωσαν τα γεγονότα σε μία ημερομηνία εορτασμού εθνικής τους επετείου ).
    – Φυσικά τα μακρά ιστορικά γεγονότα, σε επίπεδο εθνικής επετείου, ( παγκόσμιο φαινόμενο ) παρουσιάζονται πιό στρογγυλοποιημένα και “συγκεντρωμένα” σε μία ( 1) ημέρα, με αποτέλεσμα οι ιστορικοί να γράφουν διεθνώς, για τους “μύθους” της κάθε επανάστασης και αγώνα.
    – Αυτό όμως, δεν στερεί την σημασία του όποιου αγώνα, ούτε απονευρώνει την ιστορία, έστω και εάν την στρογγυλεύει, χάριν ευρείας κατανόησης από τον πολύ κόσμο, ειδικά σε ανήλικα παιδιά του σχολείου που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει Κριτική σκέψη, ούτε έχουν πρόσβαση στις πηγές, ενώ δεν μαθαίνουν μόνο ιστορία, διδάσκονται και άλλα μαθήματα – Σφαιρική πληροφόρηση παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο.
    Ειδικότητα , γνώση, πρόσβαση σε πηγές θα αναπτύξουν ( όχι υποχρεωτικά ) συν τω χρόνω.
    βλ. σχετική βιβλιογραφία:
    “Letter from John Adams to Abigail Adams, 3 July 1776, ‘Had a Declaration…'”. Adams Family Papers. Massachusetts Historical Society. Retrieved June 28, 2009.
    – Maier, Pauline (August 7, 1997). “Making Sense of the Fourth of July”. American Heritage. Retrieved June 28, 2009.
    – Burnett, Edward Cody (1941). The Continental Congress. New York: W.W. Norton. pp. 191–96. ISBN 1104991853.
    – Warren, Charles (July 1945). “Fourth of July Myths”. William and Mary Quarterly. 3d 2 (3): 238–272.
    – “Top 5 Myths About the Fourth of July!”. History News Network. George Mason University. June 30, 2001. Retrieved June 28, 2009.
    – Ειδικά οι δύο ( 2 ) τελευταίες βιβλιογραφικές αναφορές λένε για τους : “Μύθους της 4ης Ιουλίου “.

    Καμία δημοσίευση για προβολή