5 θέματα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Πως ο Πούτιν μαγειρεύει στην Τουρκία. Η Pfizer επενδύει στην καταπολέμηση του καρκίνου κ.ά.

Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας νοσταλγεί τον Καμμένο

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στις Τουρκικές εκλογές

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με μήνυμά του στο Twitter, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας» έγραψε στο Twitter.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τις εκλογές στην Τουρκία, μία εξέλιξη που δίνει πόντους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πλέον «αγκαλιά με την προεδρία». 

Στο μεταξύ, μετά τον Μουχαρέμ Ιντζέ, άλλος ένας υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, ο Σινάν Ογάν, ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία. Και ενώ κυκλοφόρησαν έντονες φήμες αποχώρησης του από την εκλογική κούρσα την Παρασκευή στην Άγκυρα,με ανάρτησή του στο Twitter, o Ογάν διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας βυθίζεται στο χάος, μόλις δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κρίσιμες κάλπες.

***

BNP Paribas: Η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις

Στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της που πέτυχε η Ελλάδα το 2022, αναφέρεται η BNP Paribas, ενώ θεωρεί ότι το θετικό momentum του 2022 θα συνεχιστεί και το 2023, λόγω των θετικών εξελίξεων στην οικονομία.

Η BNP Paribas διαπιστώνει σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, όμως τονίζει ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι οι πιο αξιοσημείωτες, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα εκμηδενίστηκε, και από το 4,6% του ΑΕΠ το 2021 μετατράπηκε σε οριακό πλεόνασμα 0,1% το 2022.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο (συμπεριλαμβανομένου του κόστους των τόκων) εξακολουθεί να εμφανίζει έλλειμμα, αλλά και αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, από το 7,1% του ΑΕΠ το 2021 στο 2,3% το 2022.

Η Ελλάδα πέτυχε την ισχυρότερη αύξηση των εσόδων ανάμεσα στις χώρες του Νότου (+13,7% το 2022), με την BNP Paribas να συνδέει την αύξηση αυτή με την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, των εισπράξεων από εργαζόμενους και εργοδότες καθώς του φόρου εισοδήματος και επιχειρήσεων. Οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν αύξηση 4,1% στην Ελλάδα (έναντι 4,4% στην Πορτογαλία και 3,8% στην Ισπανία), κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης έναντι του  πληθωριστικού σοκ.

Έτσι, παρότι το χρέος παραμένει υψηλό, εμφάνισε νέα μείωση το 2022, πέφτοντας και πάλι κάτω από τα επίπεδα του 2019 (προ πανδημίας), και συγκεκριμένα εμφανίζοντας αποκλιμάκωση 23 ποσοστιαίων μονάδων, στο 171,3% του ΑΕΠ.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το προφίλ ρίσκου της Ελλάδας αναθεωρήθηκε από «μεσαίο» σε «χαμηλό», δηλαδή καλύτερο από εκείνο χωρών όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

***

Νομοθετική ρύθμιση για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων

Στην πρόταση του πρωθυπουργού «να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων από ένα επίσημο φορέα, είτε αυτός είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος», όπως την διατύπωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών επανέρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος για να την συμπληρώσει και να την επεκτείνει και στη νέα κοινοβουλευητική περίοδο.

«Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων πρέπει να είναι αξιόπιστα και υλοποιήσιμα. Γι’ αυτό το λόγο προσκαλούμε και προκαλούμε να συμφωνήσουμε σε δυο πράγματα:

1) να στείλουμε άμεσα όλα τα κόμματα, τα οικονομικά μας προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το ΓΛΚ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς έχουμε ήδη κοστολογήσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα στα 9 δις ευρώ, σωρευτικά στην τετραετία, με στοιχεία του ΓΛΚ υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

2) να υπερψηφίσουμε στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα.

Θα ανταποκριθούν;» αναρωτιέται στη δήλωση του ο Υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.
***

Άλμπερτ Μπουρλά: η Pfizer επενδύει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα τεράστια κέρδη από τα εμβόλια και τις θεραπείες της για την Covid-19 θα τα επενδύσει στην ανάπτυξη σκευασμάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου η Pfizer, όπως τόνισε σήμερα Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Άλμπερτ Μπουρλά, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά την εξαγορά της Seagen έναντι 43 δισ. δολαρίων.

«H Pfizer επενδύει όλα τα έσοδα που αποκομίσαμε λόγω Covid το 2021 και το 2022, καθώς και όσα θα κερδίσουμε το 2023, προκειμένου να αποκτήσουμε τεχνολογία και προϊόντα που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο», είπε ο Μπουρλά σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, η Pfizer ανέπτυξε το 2020 ένα από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια κατά της Covid-19. Ακολούθησε το αντιικό φάρμακο Paxlovid για τη θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το 2021 τα έσοδα της Pfizer ανήλθαν σε περίπου 80 δισ. δολάρια και το 2022 ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια.

***

«Καμπανάκι» από την JPMorgan για χρεοκοπία των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε την Πέμπτη (11/5) στο Bloomberg TV ότι η τράπεζα συγκαλεί εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, προκειμένου να συζητήσει τις συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Η λεγόμενη «αίθουσα πολέμου» αυτής της τράπεζας πιθανότατα θα ξεκινήσει τις καθημερινές συνεδριάσεις στις 21 Μαΐου, ενώ αναμένεται να αυξηθούν έως και τρεις φορές την ημέρα, εάν η αντιπαράθεση για το όριο του χρέους συνεχιστεί, όπως είπε ο ίδιος.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το να πλησιάσουμε σε μια χρεοκοπία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πανικό», πρόσθεσε. «Είναι πολύ ατυχές, είναι χρονοβόρο, ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά επηρεάζει τα συμβόλαια, τις εξασφαλίσεις, τις εταιρείες εκκαθάρισης, τους πελάτες», εξήγησε ο ίδιος.

Όσον αφορά την τραπεζική κρίση, ο Dimon είπε ότι οι περιφερειακές τράπεζες είναι «αρκετά ισχυρές», εφόσον ανέφεραν καλά κέρδη. Ωστόσο, ο κλάδος και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει «απλώς να είναι προετοιμασμένοι για προβλήματα».

***

Το παραπολιτικό της ημέρας

Μετά το debate έρχεται η ώρα των (φιλικών) στοιχημάτων για τις εκλογές. Αν θέλετε μια στέρεη βάση για να κινηθείτε, θα σας δώσω τα νούμερα που προβλέπει ο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Αμερικανός σύμβουλος της κυβέρνησης: αρκετά πάνω από 33% η ΝΔ, κάτω από 30% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταν, όπως τον αποκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκεται πλέον μόνιμα στην Αθήνα (μένει σε ξενοδοχείο ή airbnb, δεν το έχω διευκρινίσει), συμμετέχει στον πρωινό καφέ και σχεδόν καθημερινά μετράει ποσοστά. Οπότε η γνώμη του μετράει. Άκουσα ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι τα αγγλικά του, στο Μαξίμου, («σαν να μασάει λίγο τις λέξεις, τα λέει από μέσα του»), αλλά ο Μητσοτάκης δεν έχει τέτοια θέματα, τα αγγλικά του είναι τέλεια. Κυρίως «έπιασε» το βασικό μήνυμα του Σταν: να μιλάει για το μέλλον, όχι για τον Τσίπρα. Και προς το παρόν, του βγαίνει. (Από τα παραπολιτικά του iefimerida.gr)

Καμία δημοσίευση για προβολή