6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων

    Οι νεότερες γενιές δεν μπορούν καν να φανταστούν να φτιάξουν πλιγούρι βρώμης, ζεστή σοκολάτα ή ποπ κορν χωρίς τον φούρνο μικροκυμάτων. Και όμως τόσοι πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε λανθασμένα τον φούρνο μικροκυμάτων. Σίγουρα, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε το αλουμινόχαρτο, το μέταλλο ή το πλαστικό, αλλά υπάρχουν εξίσου επικίνδυνοι κίνδυνοι που ενέχουν το ζέσταμα ορισμένων τροφίμων.

    Για αρχή, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι τυχόν βακτήρια που υπάρχουν στο φαγητό θα επιβιώσουν. Έπειτα, υπάρχει το πρόβλημα των εκρήξεων μικροκυμάτων που συμβάλλουν άμεσα στην παραγωγή καρκινογόνων τοξινών. Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, ακολουθούν έξι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε  στα μικροκύματα.

    Βραστά αυγά: Στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα-δεν-πρέπει-ποτέ-να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων είναι τα αυγά. Με το κέλυφος ή χωρίς το κέλυφος, όταν ένα βραστό αυγό μαγειρεύεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία στο εσωτερικό δημιουργεί μια υπερβολική συσσώρευση ατμού,  σε σημείο που το αυγό μπορεί να εκραγεί! Ακόμη πιο τρομακτικό, το αυγό δεν θα σκάσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ θερμαίνεται, αλλά μετά, πράγμα που σημαίνει ότι το ζεματιστό καυτό αυγό μπορεί να εκραγεί στο χέρι σας, στο πιάτο σας ή ακόμα και στο στόμα σας. Για να αποφύγετε να μετατρέψετε το αυγό σας σε βόμβα ατμού, κόψτε το σε μικρά κομμάτια πριν το ξαναζεστάνετε ή καλύτερα αποφύγετε να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων όλο μαζί.

    Μητρικό γάλα: Πολλές νέες μητέρες καταψύχουν και αποθηκεύουν το μητρικό τους γάλα για μελλοντική χρήση, κάτι που είναι υπέροχο, αρκεί να μην ξαναζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικροκύματα θερμαίνουν άνισα τα πιάτα φαγητού, μπορούν επίσης να ζεστάνουν ένα μπουκάλι μητρικό γάλα άνισα, δημιουργώντας «καυτά σημεία» που μπορεί να κάψουν σοβαρά το στόμα και το λαιμό του μωρού. Έπειτα, υπάρχει ο κίνδυνος καρκινογόνου παράγοντα που συνεπάγεται η αναθέρμανση του πλαστικού. Ο FDA συνιστά το μητρικό γάλα και τη φόρμουλα να αποψυχθούν και να ξαναζεσταθούν σε μια κατσαρόλα στη σόμπα ή χρησιμοποιώντας ζεστό νερό της βρύσης. Ως λύση, θα μπορούσατε να ζεστάνετε ένα φλιτζάνι νερό στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια να ρίξετε τη σακούλα ή το μπουκάλι με το μητρικό γάλα για να ξεπαγώσει.

    Επεξεργασμένα κρέατα: Στη συνέχεια στη λίστα των τροφίμων που δεν πρέπει ποτέ να ψήνουμε σε μικροκύματα είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία συχνά περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Δυστυχώς, το ψήσιμο σε μικροκύματα μπορεί να κάνει αυτές τις ουσίες χειρότερες για την υγεία σας. Σε επεξεργασμένα κρέατα στο φούρνο μικροκυμάτων, ενδέχεται να εκτεθούμε εν αγνοία μας σε χημικές αλλαγές όπως η οξειδωμένη χοληστερόλη κατά τη διαδικασία, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry . Μια μελέτη στο περιοδικό Food Control προτείνει ότι η αναθέρμανση επεξεργασμένων κρέατος με έκρηξη ακτινοβολίας μικροκυμάτων συμβάλλει στον σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs), τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους προετοιμασίας γευμάτων, τα επεξεργασμένα κρέατα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πολύ πιο πιθανό να εισάγουν COP στη διατροφή σας.Ρύζι: σύμφωνα με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων , το ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το θέμα με το ρύζι αφορά την κοινή παρουσία ενός εξαιρετικά ανθεκτικού βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus . Η θερμότητα σκοτώνει αυτό το βακτήριο, αλλά μπορεί να έχει δημιουργήσει σπόρια που είναι τοξικά, σύμφωνα με ευρήματα στο International Journal of Food Microbiology —και εκπληκτικά ανθεκτικά στη θερμότητα. Μια σειρά από μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μόλις το ρύζι βγει από το φούρνο μικροκυμάτων και αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τυχόν σπόρια που περιέχει μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν το φάτε.  Για να αποφύγετε το μολυσμένο ρύζι, θερμαίνετε το μέχρι να βράσει και μετά κρατήστε το ζεστό (πάνω από 140 βαθμούς F) για να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή.

    Κοτόπουλο: Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε σχετικά με τα μικροκύματα είναι ότι η θερμότητά τους δεν σκοτώνει πάντα τα βακτήρια, επειδή τα μικροκύματα θερμαίνονται από έξω προς τα μέσα αντί από μέσα προς τα έξω. Ως εκ τούτου, ορισμένα τρόφιμα επιρρεπή σε βακτήρια θα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προκαλέσουν ασθένεια όταν αυτά τα βακτηριακά κύτταρα επιβιώσουν. Έχοντας αυτό υπόψη, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το κοτόπουλο, το οποίο κινδυνεύει από μόλυνση από σαλμονέλα , θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο τρόφιμο για τον φούρνο μικροκυμάτων. Πριν φάτε κοτόπουλο, πρέπει να το μαγειρέψετε καλά για να εξαλείψετε όλα τα υπάρχοντα βακτήρια. Δεδομένου ότι τα μικροκύματα δεν ψήνουν πλήρως ή ομοιόμορφα όλα τα μέρη του κρέατος, είναι πιο πιθανό να μείνετε με επιζώντα βακτήρια , όπως η σαλμονέλα. Σε μια μελέτη, από τους 30 συμμετέχοντες που ξαναζεστάναν ωμό κρέας, και οι 10 που χρησιμοποιούσαν φούρνο μικροκυμάτων αρρώστησαν, ενώ οι 20 που χρησιμοποίησαν τηγάνι ήταν καλά. Αυτό δείχνει πόσα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στο κρέας όταν ψήνονται στα μικροκύματα, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

    Φυλλώδη λαχανικά: Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το σέλινο, το λάχανο ή το σπανάκι σας για να τα φάτε αργότερα ως υπολείμματα, προγραμματίστε να τα ξαναζεστάνετε σε συμβατικό φούρνο και όχι σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν εκτοξεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων, τα φυσικά νιτρικά άλατα (τα οποία είναι πολύ καλά για εσάς από μόνα τους) μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες, σύμφωνα με μελέτες . Το ίδιο ισχύει και για το ζέσταμα πλούσιων σε νιτρικά τεύτλα και γογγύλια! Ευτυχώς είναι εξίσου νόστιμα κρύα.

    Καμία δημοσίευση για προβολή