Σοκ στην Ιταλία: 60 εκατομμύρια πολίτες σε “καραντίνα”. Ξεπέρασαν τους 4000 οι νεκροί παγκοσμίως. 89 τα κρούσματα στην Ελλάδα. Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας.

Πρωτόγνωρες στιγμές ζει από χθες το βράδυ η Ιταλία, η κυβέρνησης της οποίας, υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης, πλέον, εξάπλωσης του ιού, αναγκάστηκε χθες το βράδυ να ανακοινώσει ότι τα αυστηρά μέτρα της καραντίνας, επεκτείνονται στο σύνολο της επικράτειας.

Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε σκόρπισαν ανησυχία, ενώ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στους πολίτες της χώρας. Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι κατέφυγαν στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτούν όσα τα χρειαστούν το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε γνωστοποίησε ότι ολόκληρη η χώρα, η οποία σημειωτέον αριθμεί πάνω από 60 εκατομμύρια πολίτες, μπαίνει σε “Κόκκινη Ζώνη”.

Ακόμη τόνισε πως η Ρώμη υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη την χώρα, πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη

.Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής.

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Ακόμη 97 θάνατοι και 1.797 κρούσματα

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κορωνοϊός στην Ιταλία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μέσα σε μια ημέρα πέθαναν ακόμη 97 άτομα, ενώ σημειώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα.

Πάνω από 4.000 οι νεκροί παγκοσμίως, 115 χώρες με κρούσματα

Την ίδια ώρα, ο τελευταίος απολογισμός παγκοσμίως, προκαλεί ρίγη αγωνίας στον πλανήτη. Οι θάνατοι πέρασαν τους 4.000, καθώς έφτασαν τους 4.027, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 114.422. Συνολικά 115 χώρες, από τις 195 του πλανήτη, έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στην λίστα η Μογγολία και ο Παναμάς, με ένα κρούσμα έκαστος. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Κύπρο με δύο ασθενείς, ένας εκ των οποίων στέλεχος του ΓΝ Λευκωσίας, ενώ στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για την οικονομία της χώρας, καθώς το χρηματιστήριο κατέρρευσε και ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 27, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 700. Πολλές χώρες που συνδέονται έντονα με τον τουρισμό της χώρας, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, έχουν αναστείλει πτήσεις και δρομολόγια πλοίων προς την Ιταλία, με το οικονομικό πλήγμα να αναμένεται «βαρύ» στην χώρα.

Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης είναι ο κρατικός μηχανισμός και η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας, μετά την ύπαρξη 4 κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης,  που εντοπίστηκαν στην Αττική στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) των νοσηλευομένων με βαριές πνευμονίες.

Πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο κατάλογος μεγάλωσε κατά πέντε κρούσματα, τέσσερα εξ αυτών προερχόμενα από το εσωτερικό της χώρας τα οποία μάλιστα συνδέονται με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα και  ένα προερχόμενο από το Λονδίνο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 89 και η  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε χθες και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

ΠΟΥ: Πραγματικός ο κίνδυνος πανδημίας από τον κορωνοϊό

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε χθες ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε.

Καμία δημοσίευση για προβολή