657 εκατ. ευρώ θα δώσει η Ε.Ε για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα συνδέει τα δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ

Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει 657 εκατομμύρια ευρώ (736 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ, το οποίο θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πιλίδη.

Η  υπουργός πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση αυτή συνιστά  τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, καθώς επίσης και τη μερίδα του λέοντος του συνολικού ποσού που έχει διαθέσει ο μηχανισμός, ο οποίος χρηματοδοτεί έργα υποδομής, σε ένα μόνο έργο αυτό το έτος.

Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος του καλωδίου 

Η κυρία Πιλίδη ανέφερε ότι τα χρήματα επιτρέπουν στα πληρώματα να ξεκινήσουν την κατασκευή του τμήματος του καλωδίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται σε περίπου 1,6 δις ευρώ (1,8 δις δολάρια).

Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτό το καλοκαίρι.

Όπως είπε η υπουργός,  πέρα από το γεωπολιτικό βάρος του έργου, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και θα βοηθήσει το νησιωτικό έθνος να μεταβεί ευκολότερα σε μια πράσινη οικονομία.

Το καλώδιο θα φέρει επενδύσεις 

Με την ολοκλήρωση του καλωδίου, αναμένεται ότι περισσότερες επενδύσεις θα εισρεύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύοντας την ενεργειακή συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Και όπως είπε η υπουργός,  μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, δείχνει ότι το καλώδιο σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να ωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Κύπρο πάνω από το 50 τοις εκατό μέχρι το 2030.

Οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο για την επίσπευση των τεχνικών εργασιών στο καλώδιο που ονομάστηκε “Eurasia Interconnector”.

Η συμφωνία αποσκοπούσε στην επίσπευση των αδειών και εγκρίσεων για μελέτες σκοπιμότητας και στην παροχή βοήθειας στους εθνικούς συντονιστές ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών να συνεργαστούν για τον καλύτερο τρόπο προόδου.

Η πρώτη φάση του καλωδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Η καλωδιακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας αντικαθιστά τα σχέδια για μεταφορά αερίου

Η κίνηση προς καλωδιακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να έχει αντικαταστήσει τα  σχέδια για πιθανή σύνδεση αγωγού μεταξύ των τριών χωρών για μεταφορά αερίου από υπάρχοντα και πιθανά κοιτάσματα ανοικτά Κύπρου και Αιγύπτου στην Ευρώπη μέσω Της Ελλάδας.

Η στήριξη για το λεγόμενο έργο του αγωγού East Med έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς πληθαίνουν τα ερωτηματικά σε σχέση με τον ρεαλισμό του σχεδίου  καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μελέτες για τη σκοπιμότητα του αγωγού εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι ανοικτές για τη διοχέτευση αερίου στις αγορές.

Μεταξύ των πιο πιθανών επιλογών είναι η μεταφορά κυπριακού αερίου σε αιγυπτιακές μονάδες επεξεργασίας όπου θα υγροποιηθεί για εξαγωγή με πλοίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή