Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από 47 χρόνια η Βρετανία. Το διάγγελμα Τζόνσον και η αντίδραση Ευρωπαίων και Ηνωμένων Πολιτειών

Μετά από τρεισήμισι χρόνια και τρεις πρωθυπουργούς  η Βρετανία καταγράφεται στην ιστορία ως η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, οι αλλαγές που δρομολογούνται, αν και εξαιρετικά σημαντικές, θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να γίνουν ορατές στους πολίτες, καθώς από χθες και για τους επόμενους 11 μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε στη μεταβατική περίοδο που συμφωνήθηκε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μόλις το ρολόι έδειξε 23.00 (ώρα Βρετανίας) το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ιστορικός κύκλος 47 ετών ολοκληρώθηκε με τα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας, αλλά και της Ένωσης των «27» να παραμένουν.

Aκριβώς μία ώρα πριν ισχύσει και επισήμως το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέβη σε διάγγελμα προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών των Λονδρέζων που από νωρίς είχαν κατακλύσει τους δρόμους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Brexit ως “αναβίωση της δύναμης της ανεξάρτητης σκέψης και δράσης” του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έκανε λόγο για “πραγματική εθνική ανανέωση και αλλαγή”.

“Στη διπλωματία μας, στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής, στην εκστρατεία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την εκπαίδευση των γυναικών ή το ελεύθερο εμπόριο, θα ανακαλύψουμε ξανά τις δυνάμεις που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Η δύναμη της ανεξάρτητης σκέψης και πράξης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Από νωρίς χθες, το Λονδίνο κινούταν σε εορταστικούς ρυθμούς, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας ενώ κτίρια που στεγάζουν υπουργεία είχαν φωταγωγηθεί με κόκκινο, μπλε και λευκό χρώμα.

Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι οι Ευρωπαίοι 

Οι Βρυξέλλες όσο και κορυφαίοι ηγέτες κρατών-μελών έστειλαν το δικό τους «αντίο» προς το Λονδίνο και τον Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος». Με αυτή τη ρήση του Ζαν Μονέ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε το δικό της μήνυμα για αυτή την ιστορική ημέρα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στην έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας.

«Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται σε μια έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας στο πλευρό της τους προέδρους άλλων δύο ευρωπαϊκών θεσμών, τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Νταβίντ Σασόλι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Πιο αιχμηρός ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό και προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική του σχέση με την Ένωση.

«Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός. Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε «αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε. Αυτό το Brexit είναι δυνατό (…), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας

«Μια βαθιά τομή για όλους μας»

Την επιθυμία της να συνεχίσει να έχει η Ένωση στενή σχέση με τη Βρετανίαν εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μία βαθιά τομή και σημείωσε ότι «η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Ημέρα λύπης, αλλά και νέο κεφάλαιο

Μέσω Twitter τοποθετήθηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα είναι μία ημέρα λύπης, αλλά και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει σε ανάρτησή του υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το Brexit και έτοιμη να συμβάλλει στη θεμελίωση μίας ισχυρής μελλοντικής σχέσης.

Πομπέο: Ήθελαν να ξεφύγουν από την τυραννία των Βρυξελλών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας «ο βρετανικός λαός ήθελε να ξεφύγει από την τυραννία των Βρυξελλών. Ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις. Το θέλουμε και εμείς αυτό για τους Βρετανούς».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή