Πρώτη κατοικία: Τρέχουν να προστατευθούν οι δανειολήπτες – Γιατί η Γερμανία “καίγεται” για την αποκλιμάκωση των  Ελληνικών κόκκινων δανείων. 

    Αυτές είναι οι 9 δράσεις προσφοράς φτηνής στέγης με προτεραιότητα τους νέους

     

    Πότε έρχεται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη: Από τον Απρίλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο δε θα προστατεύει πλέον την α’ κατοικία.  Χιλιάδες είναι αυτοί που σπεύδουν να ενταχθούν στο τωρινό πλαίσιο, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε πηγαίνοντας απευθείας σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα.

    H μετάβαση: Μέχρι πριν δυο εβδομάδες, οι αιτήσεις υπολογίζονταν μόλις σε 500, ενώ σήμερα έχουν αγγίξει τις 3.000 και συνεχώς αυξάνονται.  Οι πολλές αιτήσεις οφείλονται αφενός στο γεγονός ότι θα πάψει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία και αφετέρου στους άγνωστους ακόμη όρους του νέου πλαισίου.

    Οι βασικές αλλαγές: Υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπως για παράδειγμα η ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του δανειολήπτη με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή από τα χρέη του που παραμένουν ανεξόφλητα. Η νέα αυτή  νομοθεσία θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών και την χωρίς  οφειλές επανεκκίνηση τους. Επίσης θα προβλέπεται και η  χορήγηση επιδόματος για όσους χάνουν την κύρια κατοικίας του.  Ωστόσο ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί κάποιος να είναι δικαιούχος καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται.

    Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί: Oί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί θα διεξαχθούν κανονικά.  Τους προσεχείς μήνες μάλιστα, έχουν  δρομολογηθεί 50.000 νέοι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν  κύριες κατοικίες.

    Το 2019: Προκηρύχθηκαν 20.000 πλειστηριασμοί από τους οποίους οι 6.000 δεν εκτελέστηκαν τελικώς λόγω πληρωμής. Άρα το 30% των δανειοληπτών ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ισχύει όμως ότι καθώς αυξήθηκαν οι αξίες των ακινήτων, αποφάσισαν και μπόρεσαν όσοι διαθέτουν και άλλα ακίνητα, να πουλήσουν  κάποιο σε ικανοποιητική τιμή και να εξοφλήσουν το δάνειο.

    Οι τράπεζες: Tο νέο πτωχευτικό πλαίσιο , σκοπεύει  στην άμεση αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζικών καταστάσεων, πράγμα που θα  επιτρέψει την  τόνωση της  χρηματοδότησης της οικονομίας. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως μέσα στην άνοιξη θα έχουμε και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.  Γι’ αυτό και  θέλουν να έχουν μειώσει έως τότε όσο περισσότερο γίνεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, ώστε να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα στα σενάρια αντοχής τους.

    Γιατί τα Ελληνικά κόκκινα δάνεια είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης:  Στο πλαίσιο εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, η Γερμανία έχει καταθέσει στην Ευρωβουλή ένα σχέδιο επίτευξης στο οποίο ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη στο ποσοστό του 4%. Η επίτευξη του στόχου είναι δυσκολότερη για την Ελλάδα μιας και έχει τον υψηλότερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν, είναι λογικό τα φώτα να πέφτουν πάνω στην Ελλάδα ,και να ζητούν οι θεσμοί επίσπευση της αποκλιμάκωσης τους  καθώς και ένα νέο δραστικότερο πτωχευτικό δίκαιο.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή