Σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προκαλεί η κρίση της πανδημίας και η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου

Σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και η κατρακύλα των διεθνών τιμών πετρελαίου που εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για αποχώρηση των μεγάλων διεθνών παικτών της αγοράς.

Πριν τρία χρόνια, χαιρετίστηκε πανηγυρικά η είσοδος στην χώρα μας πετρελαϊκών κολοσσών όπως της Exxon Mobil, της Total και της Repsol σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την Energean για την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα της χώρας. Σήμερα, η πρόκληση είναι με ποιο τρόπο, οι επενδυτές θα διαχειριστούν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της κρίσης COVID19 και της ραγδαίας υποχώρησης της ζήτησης για πετρέλαιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που γεννά μεγάλη αβεβαιότητα για την παραμονή τους στα έργα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr (Mαριάννα Τζάννε) στην αγορά πετρελαίου αναφέρουν ότι μια πρώτη άμυνα των εταιρειών, είναι να ζητήσουν από την κυβέρνηση να παγώσει το χρόνο των συμβάσεων για κάποιους μήνες ώστε να κερδίσουν χρόνο και να αποφασίσουν σε ένα επόμενο στάδιο για την τύχη των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Από την Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων υπενθυμίζουν ότι ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις στις συμβατικές υποχρεώσεις και προβλέπουν νέες παρατάσεις. Στα θετικά πάντως του προγράμματος είναι ότι οι περισσότερες από τις συμβάσεις είναι σε αρχικό στάδιο, κάτι που δεν συνεπάγεται την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε αυτό το στάδιο. Με εξαίρεση τα Ιωάννινα που έχουν ολοκληρωθεί οι γεωφυσικές έρευνες όλες οι άλλες παραχωρήσεις λίγο ως πολύ βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Ήδη, η Εxxon Mobil έχει αναστείλει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κάτι που θα καθυστερήσει σημαντικά τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι Exxon Mobil έχει μειώσει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου ενώ και η Total προχωρεί σε σημαντικές περικοπές.
Η Γαλλική εταιρεία έχει ήδη αναθεωρήσει την πολιτική της στα έργα των παραχωρήσεων αφούλίγο πριν την κρίση συμφώνησε να μεταβιβάσει το μερίδιό της στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, στην Energean.

Η Energean, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει την συμμετοχή της Total και ο λόγος είναι ότι το μπλόκ 2 συνορεύει με το αντίστοιχο μπλοκ της Edison που βρίσκεται στην Ιταλία, στο οποίο η Energean έχει συμμετοχή 60% ως operator μέσω της εξαγοράς της Edison. Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει εξαγοράσει και τις συμμετοχές της ιταλικής εταιρείας κατά 50% στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου και κατά 25% στο “οικόπεδο 2” δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή