Νέα φορολογική επιβάρυνση για 950.000 ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Με νέα φορολογική επιβάρυνση, μέσω ΕΝΦΙΑ και φόρων μεταβίβασης, 950.000 ιδιοκτητών ακινήτων ισοδυναμούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ΕΝΦΙΑ  αυξάνεται στο 40% των ζωνών της χώρας, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για  3.972 περιοχές υψηλής, μέσης, αλλά και χαμηλής εισοδηματικής διαστρωμάτωσης.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα δουν με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα παραλάβουν, σε ενάμιση μήνα από σήμερα, τον φόρο που πληρώνουν να είναι ακόμη μεγαλύτερος από πέρυσι. Ίσως και πάνω από 200 ευρώ. Και έτσι θα κληθούν να καταβάλουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο ακόμη μεγαλύτερες δόσεις. Όπως διευκρινίστηκε πάντως από το υπουργείο Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ για τους φόρους μεταβίβασης θα ισχύσουν από την 1η ιανουαρίου 2019. Και τούτο, προκειμένου να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός των φορολογούμενων όσον αφορά τις μεταβιβάσεις και η τυχόν αναστάτωση στην αγορά.

Τα θύματα των αλλαγών

Τα θύματα των αλλαγών που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες, είναι κυρίως ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές της λεγόμενης “λαϊκής κατοικίας”

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη σήμερα και μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίστηκε πάντως από το ΥΠΟΙΚ ότι οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Για τους φόρους μεταβίβασης θα ισχύσουν από την 1/1/2019. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο αιφνιδιασμός των φορολογούμενων σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες μεταβιβάσεις.

Οι νέες αντικειμενικές

Ειδικότερα, οι αντικειμενικές αξίες,  σε σύνολο 10.216 περιοχών:

–    σε 3.792 αυξάνονται

–    σε 2.122 μειώνονται και

–    σε 4.302 μένουν σταθερές

Με βάση τις αλλαγές στις τιμές ζώνης αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν οι παρακάτω μεταβολές στον λογαριασμό του φόρου:

–   για 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ

–   αύξηση από 50 έως 200 ευρώ,  θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων

–   αύξηση από ένα έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709

–   μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 των φυσικών προσώπων.

–   αμετάβλητα θα είναι για 3.995.181 ιδιοκτήτες

Ρυθμίσεις του υπουργείου

Περισσότερα σε λέξεις

Προκειμένου να μετριάσει τις επιβαρύνσεις το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε τρεις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:

-διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ

-διευρύνεται το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1000 στα 1050 ευρώ

-αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο

Μα βάση τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από την περιοχή των 1.300 ή 1.400 ευρώ που οι φορολογικές τιμές τους αυξάνονται

Αυξημένο όμως ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και οι φορολογούμενοι των οποίων οι κατοικίες βρίσκονται στις λεγόμενες «λαϊκές» γειτονιές, τα δυτικά προάστια των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και σε αυτές έγιναν αυξήσεις των τιμών ζώνης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετριάστηκε από τις παρεμβάσεις στα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Περισσότερα σε λέξεις