Έρευνα: Πώς οι μύγες – και οι άνθρωποι – επιλέγουν την τροφή τους

Οι μύγες περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους αναζητώντας εκείνη την τροφή που διαθέτει αρκετές θερμίδες και θρεπτικές ουσίες, αποφεύγοντας τροφές που είναι πικρές και ενδεχομένως τοξικές. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους όμως, που τις καθοδηγεί σε αυτές τις επιλογές;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale ανακάλυψαν έναν πρωτόγνωρο τρόπο να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα και αποφάσισαν να τις “ξεγελάσουν”.

Σε μια μελέτη, στην οποία θα μπορούσε επίσης να διερευνηθεί και ο τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν διατροφικές επιλογές, οι ερευνητές έδωσαν στις πεινασμένες φρουτόμυγες την επιλογή ανάμεσα σε γλυκά, θρεπτικά τρόφιμα με πικρή γεύση και ένα λιγότερο γλυκό, αλλά όχι πικρό, φαγητό που περιέχει λιγότερες θερμίδες. Στη συνέχεια, με τη χρήση νευροαπεικόνισης, παρακολούθησαν τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους καθώς έκαναν αυτές τις «δύσκολες» επιλογές.

Τι κέρδισε λοιπόν; Οι θερμίδες ή η καλύτερη γεύση;

«Εξαρτάται από το πόσο πεινασμένες είναι», δήλωσε ο Michael Nitabach, καθηγητής κυτταρικής και μοριακής φυσιολογίας, γενετικής και νευροεπιστήμης στη Σχολή Ιατρικής του Yale και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Όσο πιο πεινασμένες είναι, τόσο πιθανότερο είναι να ανεχθούν την πικρή γεύση για να πάρουν περισσότερες θερμίδες».

Αλλά η πραγματική απάντηση στο πώς οι μύγες παίρνουν αυτές τις αποφάσεις είναι λίγο πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Preeti Sareen, συνεργάτη ερευνητή στο Yale, τα πρότυπα νευρωνικής δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου προσαρμόζονται και μεταβάλλονται,  όταν εισάγονται νέες επιλογές για φαγητό, κάτι που υπαγορεύει την απόφαση της μύγας για το τι φαγητό θα φάει.

Αλλά οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Παρατήρησαν, ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν την επιλογή μιας μύγας, χειραγωγώντας νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την λήψη απόφασης.  Για παράδειγμα, όταν προκάλεσαν μείωση της δραστηριότητας στους νευρώνες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, διαπίστωσαν ότι οι  πεινασμένες μύγες επέλεξαν τροφή με χαμηλότερες θερμίδες.

Και εδώ είναι που υπάρχουν συνδέσεις με τις επιλογές τροφίμων των ανθρώπων, ανέφερε ο  Nitabach. Η νευρική δραστηριότητα τόσο στον εγκέφαλο μιας μύγας όσο και στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου ρυθμίζεται από την έκκριση νευροπεπτιδίων και τη ντοπαμίνη, η οποία στους ανθρώπους συμβάλλει στη ρύθμιση των αισθήσεων ανταμοιβής. Οι αλλαγές σε αυτό το δίκτυο μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Με άλλα λόγια, η νευροχημεία μπορεί μερικές φορές να υπαγορεύει επιλογές τροφίμων που πιστεύουμε ότι κάνουμε συνειδητά.

«Η μελέτη παρέχει ένα πρότυπο για να κατανοήσουμε πώς καταστάσεις όπως η πείνα και οι εσωτερικές συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας», δήλωσε ο Nitabach.

 

 

 

 

Πηγή: Science daily

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή