Α. Καλλιτσάντσης: “Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”

Anastassios Kallitsantsis_17.09.2020

“Η κρίση αυτή έχει λειτουργήσει και ως καταλύτης για πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Από το Ταμείο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί σημαντικά ποσά της τάξης των 32 δισ. ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή σε θετική πορεία και η επιτάχυνση της ανάπτυξης”.

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η ανάγκη για γρήγορες διαδικασίες γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν μεγάλα έργα μέσα σε τρία χρόνια.

“Είναι δεδομένο πως πρόθεση υπάρχει από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει μια σειρά από παθογένειες όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί οι χρόνοι δεν τηρούνται ποτέ”, σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελλάκτωρ, “σημείο-κλειδί” των καθυστερήσεων αποτελεί το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν ορίζει συγκεκριμένες οικονομικές ρήτρες για την καθυστέρηση διοικητικών πράξεων. “Η ύπαρξη αστικής ευθύνης θα ήταν καταλυτική για την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά του Δημοσίου. Σήμερα αν μια υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους και επί δέκα ακόμη δεν σημαίνει τίποτα. Μια δικαστική διαδικασία δεν έχει νόημα για το έργο και την εταιρεία γιατί θα πάρει 20 χρόνια”, τόνισε.

Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Όμως για ένα μεγάλο μέρος  της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο ως αντισυμβαλλόμενος έχει κλονιστεί, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλιτσάντσης.

Για να μπορέσει να δομηθεί γρήγορα και ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης, ούτως ή άλλως χρειάζεται κάποιος χρόνος. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει. Τα κεφάλαια του έργου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια, ο άθλος είναι τεράστιος. Αν σε αυτά προστεθούν και οι όποιες δικαστικές προσφυγές η επίτευξη αυτών των χρόνων αποτελεί ένα θαύμα”, σημείωσε.

Αναφερόμενος ο κ. Καλλιτσάντσης στις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού, είπε ότι ήρθε σε μία φάση που η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να αναπνέει ξανά και να αφήνει πίσω της τις σκοτεινές ημέρες της 10ετούς οικονομικής κρίσης.

«Αν και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη, η οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει τις επιπτώσεις της σε όλο τους το μέγεθος» σχολίασε σχετικά.

“Σε κάθε περίπτωση εμείς σαν όμιλος αλλά εκτιμώ και όλη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ακόμη ο κ. Καλλιτσάντσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή