Αδιάφοροι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες για τις Ευρωεκλογές σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Ένα μήνα πριν από της ευρωεκλογές και σύμφωνα με τα στοιχεία του εαρινού ευρωβαρόμετρου μόνο ένας στους έξι Έλληνες προτίθεται να ψηφίσει για το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα, τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, το μεταναστευτικό και προσφυγικό και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως βασικό ζήτημα με ποσοστό 85% την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ακολουθούν η βελτίωση της οικονομίας και η ανάπτυξη (81%) και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με 59%.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, σε σχέση με μόλις 22% στην Ελλάδα, αυξημένο ωστόσο κατά 6 μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Οι Έλληνες εμφανίζονται να γνωρίζουν σε μεγάλη πλειοψηφία την ημερομηνία διαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών. Συνολικά στην Ελλάδα το 57% των ερωτηθέντων γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό αγγίζει μόλις το 38%. Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το 26% το θεωρεί πολύ πιθανό, ενώ το 31% εμφανίζεται απρόθυμο να βρεθεί στην κάλπη.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, αν διεξαγόταν δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ΕΕ, οι Έλληνες πολίτες θα επέλεγαν σε ποσοστό 62% την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ένωση καταγράφονται στις ηλικίες μέχρι 24 ετών (75%) και 40 έως 54 ετών (ποσοστό 64%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στις ηλικίες 25 έως 39 ετών (57%). Συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό υπέρ της παραμονής αγγίζει το 68%, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Τσεχία (47%) και την Ιταλία (49%). Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδό τους από την ΕΕ το 45% των Βρετανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ένωση ενώ το 37% υπέρ της αποχώρησης της χώρας.

Κατά μέσο όρο το 50% των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους, εντούτοις , το 54% των Ευρωπαίων πολιτών θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%, ενισχυμένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή