Αδιάλλακτος ο Πούτιν: Στέλνει τελεσίγραφο παράδοσης στο Κίεβο, ενώ ο άμαχος πληθυσμός είναι εγκλωβισμένος στον όλεθρο. Προσωρινή κατάπαυση του πυρός και “πράσινοι διάδρομοι” εγκατάλειψης εστιών

Αδιάλλακτος ο Πούτιν: Στέλνει τελεσίγραφο παράδοσης στο Κίεβο

“Πράσινοι διάδρομοι” εγκατάλειψης των εστιών των κατοίκων του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας άνοιξαν στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές. 

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Τα “κόκκινα τηλέφωνα” πήραν φωτιά

Τα “κόκκινα τηλέφωνα” πήραν φωτιά χθες Κυριακή, μεταξύ κορυφαίων ηγετών του κόσμου και του Ρώσου προέδρου, αλλά όχι μόνο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι θα επιτύχει τον στόχο του, με διάλογο ή με πόλεμο.

Στάση που οδηγεί τις ΗΠΑ να σκέφτονται ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις αλλά και πιθανό “πράσινο φως” για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών από την Πολωνία στην Ουκρανία και την Ευρώπη να ανησυχεί ότι έπονται γενικευμένες και κλιμακούμενες επιθέσεις της Μόσχας τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια ώρα, κι ενώ τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν τη Μαριούπολη, με απώτερο στόχο την κατάληψη του λιμανιού της Οδησσού, και τα προάστια του Κιέβου, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ακυρώθηκε η προσπάθεια αποχώρησης των αμάχων, καθώς οι Ρώσοι δεν τήρησαν την εκεχειρία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν την ευθύνη στην Ουκρανική πλευρά.

Ο Πούτιν καλεί την Ουκρανία να παραδοθεί

Οι επίμονες μάχες εμπόδισαν τις προσπάθειες εκκένωσης 200.000 ανθρώπων από την πολιορκημένη Ουκρανική πόλη Μαριούπολη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να συνεχίσει την επίθεσή του, εκτός και αν το Κίεβο παραδοθεί.

Ο Πούτιν απηύθυνε αυτό το τελεσίγραφο στο Κίεβο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι ήταν έτοιμος για διάλογο με την Ουκρανία και τους ξένους εταίρους, αλλά οποιαδήποτε απόπειρα τερματισμού της διαπραγμάτευσης θα αποτύγχανε, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για σχεδόν δύο ώρες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ανησυχεί για μια πιθανή επικείμενη επίθεση στην ιστορική πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Ο Πούτιν επιμένει ότι θέλει μια «αποστρατιωτικοποιημένη» και ουδέτερη Ουκρανία και το Σάββατο παρομοίασε τις δυτικές κυρώσεις «με κήρυξη πολέμου» προς τη Ρωσία. Η Δύση, η οποία αποκαλεί αβάσιμους τους λόγους της εισβολής του Πούτιν, έχει διευρύνει την προσπάθεια επανεξοπλισμού της Ουκρανίας, στέλνοντας πυραύλους Stinger και  αντιαρματικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους πολύ αξιόπιστες αναφορές για σκόπιμες επιθέσεις των Ρώσων εισβολέων σε αμάχους στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον τις τεκμηριώνει για να υποστηρίξει ότι πρόκειται για προφανή εγκλήματα πολέμου.

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι στα υπόγεια της Μαριούπολης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, πάνω από έξι ημέρες, κοιμούνται σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τον συνεχή βομβαρδισμό. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και έχουν διακόψει την παροχή τροφής, νερού, ρεύματος και θέρμανσης, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές.

Στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, οι αρχές είχαν πει ότι την Κυριακή θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης μερικών από τους 400.000 κατοίκους. Όμως το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε, όπως και το Σάββατο, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η αποτυχημένη προσπάθεια εκκένωσης 200.000 ανθρώπων οφείλεται «στην απουσία λεπτομερούς και λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των μερών της σύγκρουσης».

«Μας καταστρέφουν», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε βιντεοκλήση στο Reuters, περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση της πόλης πριν αποτύχει η τελευταία προσπάθεια εκκένωσης. «Δεν θα μας δώσουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν» τόνισε.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τις εχθροπραξίες σε ολόκληρη την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου ανήλθε σε 364, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Κυριακή, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από τη χρήση «εκρηκτικών όπλων ευρείας πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αέρα».Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιτέθηκε σε περιοχές αμάχων.

Η εισβολή έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική καταδίκη σε όλο τον κόσμο, οδήγησε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς να τραπούν σε φυγή από τη χώρα και πυροδότησε σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας με στόχο να ακρωτηριάσουν την οικονομία της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι διερευνά την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

«Ο πόλεμος είναι τρέλα, παρακαλώ σταματήστε»

«Ο πόλεμος είναι τρέλα, παρακαλώ σταματήστε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, προσθέτοντας ότι «ποτάμια αίματος και δακρύων» ρέουν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 4.300 άτομα, ανέφερε μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν “Όχι στον πόλεμο!” και «Ντροπή σου!», σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media από ακτιβιστές και μπλόγκερ της αντιπολίτευσης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δυτικές πρωτεύουσες, καθώς και στην Ινδία και το Καζακστάν, αφού ο φυλακισμένος κριτικός του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου.

Έκκληση του Κίεβου για περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες

Το Κίεβο ανανέωσε την έκκλησή του προς τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της προς τη Ρωσία και ζήτησε επίσης περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε ένα ταξίδι στη γειτονική Μολδαβία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει πώς θα μπορούσε να μεταφέρει Αμερικανικά αεροσκάφη στην Πολωνία, εάν η Βαρσοβία αποφάσιζε να προμηθεύσει τα Ρωσικής κατασκευής πολεμικά της αεροπλάνα – που μπορούν να τα χειριστούν Ουκρανοί πιλότοι –  στην Ουκρανία.


 

Καμία δημοσίευση για προβολή