Πιθανός συμβιβασμός το απόγευμα στις Βρυξέλλες – “Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβαστική λύση, δήλωσε ο Μακρόν

Πιθανός αρχίζει να αχνοφαίνεται ο συμβιβασμός μεταξύ Βορρά και Νότου στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για τέταρτη μέρα στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης. Ύστερα από μια νύχτα εντάσεων, ο Σαρλ Μισέλ επανήλθε με νέα συμβιβαστική πρόταση και ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως «υπάρχουν ελπίδες για μια συμβιβαστική λύση».

«Υπάρχουν ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Η συνεδρίαση, μετά από πολύωρο “διάλειμμα”, θα συνεχιστεί – για τέταρτη ημέρα – στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του προέδρου.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία.

  • «Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες , οι υπεύθυνοι για τους  λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες της ΕΕ πως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό παγκοσμίως και είναι στο δικό τους χέρι να σταθούν ενωμένοι ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

  • «Ελπίδα μου είναι πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο τίτλος… αύριο θα είναι πως η ΕΕ εκτέλεσε την επικίνδυνη αποστολή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τρίτο δείπνο των ηγετών χθες στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι ολόψυχα η ευχή μου… μετά από τρεις ημέρες ασταμάτητης εργασίας.»

Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία. «Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες , οι υπεύθυνοι για τους λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν “χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι” χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες “ολιγαρκείς” χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) μαζί και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

“Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους”, εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Διάσταση απόψεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών παραμένει για το ταμείο ανάκαμψης, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την βαθύτερη ύφεσή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και για τους όρους που θα πρέπει να υπάρχουν για τις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό.

  • Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, και επιπλέον 250 δισ. ευρώ μέσω δανείων. Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.

Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια (αντί 500 του αρχικού σχεδίου της Κομισιόν). Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.

Επιπρόσθετο αγκάθι είναι το αίτημα της Ολλανδίας να μπορεί να ασκήσει βέτο μια χώρα στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων. Υπήρξε σφοδρή αντίδραση, καθώς και ο σεβασμός του «κράτος δικαίου» που τίθεται ως προϋπόθεση για εκταμιεύσεις. Ο Ουγγρος Β. Ορμπαν απειλεί με βέτο αν αυτό προχωρήσει και σε αυτό βρίσκει υποστήριξη από την Πολωνία. O Ορμπαν μάλιστα την Κυριακή κατηγόρησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό λέγοντας ότι μισεί την χώρα του αλλά και τον ίδιο.

«Δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι»

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή