Άδοξο τέλος είχε για το Μαξίμου η υπόθεση Novartis. Η παραπομπή κατέληξε σε φιάσκο

Βουλευτές ψηφίζουν μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, Αθήνα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018.

Άδοξο τέλος είχε για την κυβέρνηση η υπόθεση Novartis. Οι βουλευτές των ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  παρέα του συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητους, έκριναν ότι είναι αναρμόδια η Βουλή να ασκήσει δίωξη για τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους, που ταλαιπωρεί η κυβέρνηση τόσο καιρό, επιχειρώντας  μία πρωτοφανή πολιτική ομηρία.

Το φιάσκο

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε φιάσκο. Έτσι, η υπόθεση της Novartis επιστρέφει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, αν και τόνιζαν σε όλους τους τόνους, επί σειρά μηνών,  ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτους», ψήφισαν όχι στις διώξεις. Σκεπτικό τους, η  αναρμοδιότητα της Βουλής να ασχοληθεί με το θέμα, κάτι που γνώριζε και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής. Οι βουλευτές της ΧΑ ψήφισαν υπέρ των διώξεων.

Προηγουμένως  αποχώρησαν διαδοχικά ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει ακόμα και τους ψηφολέκτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πίσω από την κουρτίνα

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης , πίσω από την κουρτίνα,  ήταν πάντα  η επιστροφή της σχετικής δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη και η έρευνά των πολιτικών προσώπων από τακτικούς εισαγγελείς. Πίσω από την «αγαθή πρόθεση» να αποφευχθεί η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας στην περίπτωση που αυτό έχει τελεστεί, η προφανής επιδίωξη είναι να σύρεται το όνομα των πολιτικών αντιπάλων της στους διαδρόμους των εισαγγελέων.

Και αυτό γιατί  η τακτική δικαιοσύνη θα συνεχίσει να ερευνά τα συγκεκριμένα πρόσωπα για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η πάγια νομολογία

Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας έγκριτοι νομικοί εξηγούν πως η πάγια νομολογία αναφέρει ότι η έρευνά του είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Εξ αυτού του λόγου η κυρία Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε την σχετική δικογραφία στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο.Και το Σώμα, μετά από την τόση φασαρία, δεν θα το εξετάσει με απόφαση της ίδιας πλειοψηφίας, που εισήγαγε την υπόθεση στη Βουλή…

Ναι στην δίωξη (για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) – Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και παραπομπή στην Δικαιοσύνη

Αβραμόπουλος για δωροδοκία-δωροληψία 4 ναι-168 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 3 ναι-168 όχι, 1 άκυρο

Βενιζέλος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-167 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-166 όχι, 1 άκυρο

Γεωργιάδης για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-164 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-163 όχι

Κουτρουμάνης για δωροδοκία-δωροληψία 4 ναι-166 όχι-1 παρόν, νομιμοποίηση εσόδων 4 ναι-165 όχι-1 άκυρο-1 παρόν

Λοβέρδος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-165 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-164 όχι, 1 άκυρο

Λυκουρέντζος για δωροδοκία-δωροληψία 6 ναι-163 όχι-1 παρόν, νομιμοποίηση εσόδων 6 ναι-162 όχι, 1 άκυρο-1 παρόν

Πικραμμένος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-165 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-164 όχι

Σαλμάς για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-163 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-162 όχι

Σαμαράς για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-166 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 4 ναι-166 όχι

Στουρνάρας για δωροδοκία-δωροληψία 7 ναι-164 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 6 ναι-165 όχι

Με δυό λόγια

Μια υπόθεση που από την αρχή μύριζε χοντρή πολιτική σκοπιμότητα και ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή κατέληξε σε φιάσκο, με την κυβέρνηση λαβωμένη από τις κατηγορίες των αντιπάλων της για “ελεεινή σκευωρία”.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή