“Αδράξαμε την ευκαιρία και συμφωνήσαμε με τα Σκόπια – κανείς δεν μας πίεσε” λέει ο Τσίπρας

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή (για τη συμφωνία με τα Σκόπια) . Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση. Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση (στην ΠΓΔΜ) εμείς αδράξαμε την ευκαιρία».

Με αυτή τη δήλωση στην συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα στη Συμφωνία των Πρεσπών”, διαψεύδοντας τον … αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ που είχε δηλώσει ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας».

Αναφορικά με τις συνεχείς δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και αξιωματούχων της κυβέρνησής του που οικειοποιούνται τον όρο “Μακεδονία” ξεχνώντας το…”Βόρεια”, ο πρωθυπουργός είπε ότι “παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας και θα πρέπει, παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει”.

Ο Π.Καμμένος και η πρωτεύουσα των … Βαλκανίων

Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και την στάση του στο Σκοπιανό. Στα όσα λέει ο κ. Καμμένος, πως δεν πρόκειται δηλαδή να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως «πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.

Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.ΕΓια τις χθεσινές εξαγγελίες και παροχές

“Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου “παροχολογία”, ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.

«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

“Έχουμε πιθανότητες με τις συντάξεις”

[more]

 

“Στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει», είπε ο πρωθυπουργός.

 Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

 «Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε. 

Το αφορολόγητο και οι εισφορές

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ.

Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κλ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα, πρόσθεσε. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών., Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα.

Ο χρόνος των εκλογών και οι συμμαχίες

Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αυτό θα επιδιώξω κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Για την ενδεχόμενη συστράτευση με δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, ο κ.τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που αρνείται τον διάλογο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως συγκυβερνά εδώ και 3,5 χρόνια με ένα «κεντροδεξιό κόμμα (σ.σ. ΑΝΕΛ), αλλά και τους οικολόγους». Επιπλέον τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την κεντροαριστερά. Καταλήγοντας είπε πως το κόμμα του αναζητά ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς να αλλοιώνει την κεντρική του στρατηγική.

Ο κατώτατος μισθός 

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή