Αυτό είναι το “κοινωνικό πακέτο” του 2023: Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ευάλωτες ομάδες

Δάνεια 2,5 δισ. ευρώ και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσεων σε ΜμΕ

Αυξήσεις πάνω από 7,5% σε 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ, 3% έως 8% στους δημοσίους υπαλλήλους και επιδόματα στους ασθενέστερους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Αυτές είναι οι βασικές κοινωνικές πρόνοιες της κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Protagon.gr (Ζώης Τσώλης). Οπως, μάλιστα, δηλώνει o αν. υπουργός Οικονομικών, «με τον Προϋπολογισμό, όσο δημοσιονομικό χώρο, όσα χρήματα έχουμε, θα τα επιστρέψουμε στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού».

Στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα συζητηθεί παραμονές Χριστουγέννων και με την ψήφισή του θα κλείσουν οι εργασίες του Kοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα αναδείξει τα «βαριά κοινωνικά όπλα» της για το 2023, που είναι χρονιά εκλογών.

Τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, μαζί με μια δέσμη ενισχύσεων στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως τα επιδόματα για τα παιδιά, το δώρο 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η αύξηση του επιδόματος ενοικίου και τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό με 3,5 δισ. ευρώ!

Είναι προφανές ότι, λόγω των αυξημένων αναγκών, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών των καταναλωτών, γεγονός που, μαζί με τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συντηρήσει και τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το κοινωνικό στίγμα του νέου προϋπολογισμού

Το στίγμα του νέου προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους δίνει ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος υπογραμμίζει τα εξής:

1. Το 2022, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, αλλά το κυριότερο η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 40%, μας οδηγούν στην εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6%.

2. Για το 2023 ο στόχος μας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης και πολύ κοντά στο 2%.

3. Το 2023 η χώρα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι προϋπόθεση της ισόρροπης ανάπτυξης της οικονομίας και της χώρας.

Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι σήμερα η χώρα έχει θεαματικά μικρότερη ανεργία από το 2019, χαμηλότερη φορολογία (στον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και έμμεσους φόρους) και πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, χάρη στα πραγματικά κίνητρα, που δόθηκαν στην οικονομία για επενδύσεις και παραγωγή.

Η εικόνα αυτή ασφαλώς θα ήταν καλύτερη αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος του Πούτιν και η ενεργειακή κρίση. Ο κ. Σκυλακάκης εξηγεί ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κόστισαν στο ΑΕΠ περίπου 6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). «Αυτό σημαίνει ότι, αν επρόκειτο να έχουμε 0% ανάπτυξη το 2022, με την είσοδο στην ενεργειακή κρίση θα είχαμε μείωση 3% του ΑΕΠ. Αντ’ αυτού, η Επιτροπή προβλέπει 6% ανάπτυξη. Που σημαίνει πως χωρίς την ενεργειακή κρίση, θα είχαμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται στο 9% αλλά σε μέσα επίπεδα θα είναι χαμηλότερος, η κυβέρνηση, κατά τον κ. Σκυλακάκη, θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με ένα πακέτο μέτρων που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή