Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Η προστασία του εμβολίου και οι θάνατοι 

κοροναϊός κρούσματα

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών, ανακοινώθηκε χθες από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα:

-Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

-Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους με ορισμένες  εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν.

-Από 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self-test.

-Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας.

-Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

-Από αύριο Παρασκευή αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

-Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

-Σε ό,τι αφορά το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και σύσταση χρήσης μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.  Μετά από δύο χρόνια θα γίνουν όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο και οι θανάτοι από COVID 

Σε ό,τι αφορά την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ,  για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση προσφέρει προστασία 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου. Ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου 6 φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και περίπου 9 φορές μικρότερος για διασωλήνωση.

  • Είναι αναμενόμενο -από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί σημαντικά- να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους. Δεν είναι, όμως, επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους.
  • Ανάλογα εκτιμάται και η αποτελεσματικότητα που προσφέρει το εμβόλιο για τις κατηγορίες των μολύνσεων και θανάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης, εκτός του κ.Πολάκη, ο κ.Κύρτσος που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον θάνατο, του καθηγητή Κυριόπουλου ο οποίος ήταν τριπλά εμβολιασμένος. Οπως απάντησε αποστομωτικά ο γιός του καθηγητή, ο πατέρας του ήταν ανοσοκατασταλμένος και έκανε βαριές χημιοθεραπείες επειδή έπασχε από καρκίνο.
  • Σε ό,τι αφορά την υπερβάλλουσα θνητότητα -δηλαδή στους παραπάνω θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με από αυτούς που υπήρχαν ετησίως ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους πριν από αυτήν- η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και -σύμφωνα με στοιχεία του EuroΜΟΜΟ-  δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και αφορά τη διετία 2020-2021 δείχνει ότι η Ελλάδα είναι στο πράσινο με χαμηλή υπερβάλλουσα θνητότητα και συγκεκριμένα 127 παραπάνω  θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Σημειώνεται ότι το Βέλγιο έχει υπερβάλλουσα θνητότητα 146, η Γαλλία 124, η Γερμανία 120, η Ιταλία 227, η Πορτογαλία 202, η Ισπανία 186.
  • Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων από ή με COVID, η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη σύσταση του ΠΟΥ και καταγράφει ως θανάτους από την COVID-19 όλους τους θανάτους που καταλήγουν έχοντας μολυνθεί από τον ιό, χωρίς χρονικό ή τοπικό περιορισμό. Για παράδειγμα η Εσθονία και η Ουγγαρία αναφέρουν μόνο θανάτους εντός των νοσοκομείων, στη Δανία και τη Σουηδία αναφέρονται μόνο θάνατοι εντός 30 ημερών από τη διάγνωση, στη Σλοβενία μόνο θάνατοι εντός ορίου 14 ημερών, στο Ηνωμένο Βασίλειο θάνατοι εντός 28 ημερών από τη διάγνωση.
  • Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός αν καταγράφονται θάνατοι από COVID ή γενικότερα θάνατοι με  COVID όπως γίνεται στη χώρα μας. Στη χώρα μας δηλαδή, συνυπολογίζονται και οι θάνατοι ασθενών που είχαν  COVID, αλλά πέθαναν από άλλες αιτίες, από άλλη βαριά νόσηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που πέθαναν εξαιτίας της φωτιας. Πέθαναν με COVID, αλλά όχι από COVID και καταγράφονται στους θανάτους COVID.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή