Αυτοτελής φορολόγηση 7% για τους συνταξιούχους εξωτερικού και 15% για τα stock options των στελεχών επιχειρήσεων

Μετά από13(!) χρόνια

 

Νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή – πιθανόν και σήμερα – θα προβλέπει χαμηλή αυτοτελή φορολόγηση  7% στην σύνταξη η τις αποταμιεύσεις που θα φέρουν οι τους συνταξιούχοι των ξενών ασφαλιστικών ταμείων , εφόσον αποφασίσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα μας. Για δε τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, θα προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση 15% στις μετοχές που τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν καθώς, θα λογίζονται ως «υπεραξία» και όχι ως μέρος του βασικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το newmoney.gr (Στέλιος Κράλογλου) το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα ρυθμίζει συγκεκριμένα:

«Εύποροι συνταξιούχοι»: Το σχέδιο προβλέπει αυτοτελή χαμηλή φορολόγηση τους με 7% σε συνδυασμό με 6ετή (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους. Δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο. Θα προβλέπονται και άλλα φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αποφασίσουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητα ή επενδύσουν τα χρήματα τους π.χ. σε ομόλογα του δημοσίου.

Το σχέδιο του υπουργείου στοχεύει σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το ιδιωτικό τομέα, διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού (το Non – Dom αφορά στο παγκόσμιο εισόδημα) και επιθυμούν να μεταφέρουν την φυσική και κατά συνέπεια φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα. Η ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται κυρίως για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι συνταξιούχοι δημοσίου κατά κανόνα φορολογούνται στη χώρα τους.

Πως θα φορολογούνται τα stock options

Φορολόγηση δωρεάν μετοχών: Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επεκτείνεται και στις στις δωρεάν μετοχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις η αυτοτελής φορολόγηση 15% που ήδη ισχύει στην φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (τα stock options).

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο καθεστώς (που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο για τις παροχές σε είδος) εφόσον διακρατηθούν οι μετοχές που αποκτώνται για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών, ή 36 μηνών υπο ειδικότερους όρους, τότε φορολογούνται ως υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, με συντελεστή 15% και 5% για τίτλους νεοσύστατων επιχειρήσεων κατά περίπτωση. Δηλαδή με την διάταξη που εισάγεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επεκτείνεται το παραπάνω καθεστώς και στα προγράμματα διάθεσης δωρεάν μετόχων.

Οι συγκεκριμένες μετοχές, δηλαδή, δεν θα φορολογούνται με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος άλλα με τον φόρο υπεραξίας 15%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως η ευνοϊκή αυτή φορολογική ρύθμιση θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για να μεταφέρουν στην Ελλάδα στελέχη τους που σήμερα απασχολούνται σε γειτονικές χώρες, με ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή