Αυξάνεται πανευρωπαϊκά η ανησυχία για την έκταση και την ένταση του κοροναϊού. Η εφιαλτική εκτίμηση για 20.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

ανησυχία κοροναϊός ενεργά κρούσματα

Η ανησυχία για τον “καλπασμό” του κοροναϊού στην Ευρώπη ήταν διάχυτη στη διήμερη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα της πανδημίας συζητήθηκε τόσο επισήμως, όσο και στους διαδρόμους.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την αυξανόμενη αυτή ανησυχία όλων για το δεύτερο κύμα, την έκτασή και την έντασή του κοροναϊού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικές τηλεδιασκέψεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τον κοροναϊό

Γι’ αυτό, όπως είπε,  συμφωνήθηκε -ύστερα από πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ- να γίνονται ειδικές τηλεδιασκέψεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Είναι μια πρωτοβουλία που έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από την Επιτροπή.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πολύ θετικό ότι στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) υπάρχει ένας ευρωπαϊκός χάρτης ανά Περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει με τρεις βασικούς χρωματικούς δείκτες το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια τα οποία έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πώς τα πάει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται από το χάρτη είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή Και είναι ανάγκη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Ελπίζουμε -όπως τόνισε- ότι την Άνοιξη θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα εμβόλιο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και με κοινά πρωτόκολλα τα οποία να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον κοροναϊό

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα έξαρση της πανδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της.

Η Γαλλία, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί για τους κατοίκους εννέα γαλλικών πόλεων, ενώ η χώρα κατέγραψε μόλις προχθές -ημέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων- 22.591 νέα κρούσματα.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Βρετανία, όπου χθες ανακοινώθηκαν 18.980 νέα κρούσματα, με τον Υπουργό Υγείας να αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέους, αυστηρότερους περιορισμούς στο Λονδίνο,

Σε «μερικό lockdown» έχει μπει η Ολλανδία αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και την Τρίτη, ημέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ με σχεδόν 7.400 νέες μολύνσεις.

Στην Ιταλία ανακοινώθηκαν χθες 8.804 νέα κρούσματα, Η Ισπανία καταγράφει επίσης έξαρση με 8.664 νέα κρούσματα, ενώ η Μαδρίτη και άλλες περιφέρειες έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Καταλονία κλείνει εστιατόρια και μπαρ ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην Πολωνία, που επίσης αντιμετωπίζει έξαρση, ο Πρωθυπουργός -ο οποίος βρίσκεται και ο ίδιος σε καραντίνα- ζήτησε χθες από τους πολίτες “να μένουν στα σπίτια τους” και να “εργάζονται από απόσταση” μετά από το νέο ημερήσιο ρεκόρ των 8.009 κρουσμάτων.

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Τσεχία, με νέο ημερήσιο ρεκόρ 9.544 κρουσμάτων χθες.

Στη Γερμανία ανακοινώθηκε χθες ημερήσιο ρεκόρ 6.638 νέων κρουσμάτων και η καγκελάριος Μέρκελ έχει προειδοποιήσει πως ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τους 19.200 σε ημερήσια βάση αν η τάση συνεχιστεί.

Ποια είναι η εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες.

Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν προχθές από το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων (ECDC) και οι οποίοι δείχνουν μια εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ.

Η Ελλάδα, λοιπόν, δείχνει επί του παρόντος σημαντικά πιο σταθερή εικόνα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όσα συμβαίνουν, όμως, στην υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία βρίσκεται από χθες σε επίπεδο συναγερμού 4. Να σημειώσουμε ότι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς έγιναν στην Κοζάνη εντατικοί έλεγχοι, ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση των εξελίξεων.

Από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις και διενήργησε 442 δειγματοληψίες (90 αντιγονικοί έλεγχοι-rapid test και 352 μοριακοί-pcr). Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα.

Αριθμός των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τις 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%. Ο δείκτης θετικότητας στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%, δηλαδή 1 στα 10 τεστ που γίνονται είναι θετικά.

Στην Ελλάδα είναι 1 στα 50.

Αυτός ο δείκτης δείχνει το πόσο διαδεδομένη είναι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ τα οποία δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό, -ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε- με πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.

Τα τεστ αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί μας επιτρέπουν να πάρουμε το αποτέλεσμα πάρα πολύ γρήγορα, εντός μισής ώρας.

Η εφιαλτική εκτίμηση Μαγιορκίνη για τα ενεργά κρούσματα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού αυτή τη στιγμή στη χώρα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς.

«Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος», τόνισε.

Καμία δημοσίευση για προβολή