Αυξήσεις τριών ταχυτήτων θα λάβουν τον Δεκέμβριο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν “προσωπική διαφορά”

Μποτιλιάρισμα στον ΕΦΚΑ με 300.000 εκκρεμείς συντάξεις

Τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ,  αναμένεται να ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης που θα λάβουν από τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι.

Οι αυξήσεις θα είναι τριών ταχυτήτων έως 6% θκαι αφορούν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Οι τρεις ταχύτητες των συνταξιούχων

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, δημιουργούνται οι παρακάτω τρεις ταχύτητες συνταξιούχων:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μηδενική προσωπική διαφορά: Με αύξηση 6% θα λάβει αύξηση 60 ευρώ, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 100 ευρώ: Με αύξηση 6% δεν θα λάβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορά θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Ετσι, το 2024 θα είναι πιο κοντά στο να λάβει αύξηση στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 650.000 συνταξιούχοι.

Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και προσωπική διαφορά 30 ευρώ: Με αύξηση 6% δικαιούται αύξηση 42 ευρώ. Θα λάβει αύξηση στην τσέπη 12 ευρώ και θα μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 250.000 συνταξιούχοι.

Ωστόσο, δεν θα δουν όλοι αυξήσεις. Οπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν στην τσέπη δύο στους τρεις, περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμάται (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) πως θα είναι για όλους 5%-6%.

Ειδικότερα με βάση τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) θα δίνονται κάθε χρόνο με την εξής φόρμουλα: Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή