Αύξηση εσόδων το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Αρνητικό ρεκόρ 14ετίας στα έσοδα του 2020

προσχέδιο προϋπολογισμού έσοδα

Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 6-7 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 συγκριτικά με το 2020 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι το 2020 θα κλείσει με αρνητικό ρεκόρ 14ετίας στα φορολογικά έσοδα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρξει μία θετική μεταβολή της τάξεως του 15%.

Και αυτό, γιατί το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ότι το 2021 θα πρέπει να επιτευχθεί ένας δύσκολος στόχος :

  • Να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 6-7 δισ. ευρώ παρά τη βαριά κληρονομιά που θα αφήσει το 2020 όσον αφορά τη φορολογητέα ύλη και παρά τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών εκ των οποίων οι βασικότερες είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ενεργοποίηση για πρώτη φορά της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας για τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κινούμενη άμμος το τοπίο

Ολα πλέον είναι πρωτόγνωρα όσον αφορά την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και αυτό συνδέεται προφανώς με την πανδημία.

Το 2020 θα καταγραφεί η μεγαλύτερη «βουτιά» στα φορολογικά έσοδα των τελευταίων ετών

  • Με τις αναστολές πληρωμών, τις μειώσεις της προκαταβολής, το lockdown και την καθίζηση του τουρισμού, τα φορολογικά έσοδα φέτος αναμένεται να «βουτήξουν» στα 44 δισ. ευρώ έναντι στόχου 52 δισ. ευρώ για φέτος αλλά και είσπραξη 51,4 δισ. ευρώ.
  • Τέτοια εισπρακτική επίδοση έχει να καταγραφεί από το μακρινό 2006.
  • Δηλαδή, σε επίπεδο φορολογικών εσόδων θα έχουμε φέτος αρνητικό ρεκόρ 14ετίας

Η προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2021

  • Συγκριτικά με το 2020 θα είναι αυξημένη κατά 6-7 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη που επιχειρείται χωρίς αυξήσεις αλλά με μειώσεις φορολογικών συντελεστών

Τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία για τη φετινή χρονιά (2020) θα πέσουν αισθητά κάτω από τα 70 δισ. ευρώ

Για το 2021, θα προβλεφθεί ισχυρός ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας με «όχημα» τη μερική ανάκαμψη του τουρισμού (σ.σ. προβλέπεται ότι θα ανακτηθεί περίπου το 60% του χαμένου εδάφους συγκριτικά με το 2019) αλλά και την εισροή κονδυλίων από την Ε.Ε.

Αυτή η ανάκαμψη θα αποτυπωθεί κατά κύριο λόγο στην έμμεση φορολογία. Χωρίς πρόβλεψη για lockdown μέσα στο 2021, θα προβλεφθεί σημαντική αύξηση τόσο στα έσοδα του ΦΠΑ όσο και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κυρίως των καυσίμων.

Λιγότεροι φόροι

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να προβλεφθεί νέο άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στην έμμεση και στην άμεση φορολογία.

Η κατά γενική ομολογία «αδυναμία» της Ελλάδας που έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη εξάρτηση από την «άδικη» έμμεση φορολογία (σ.σ. δεδομένου ότι όλοι πληρώνουν τα ίδια ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους) έγινε μέσα στην πανδημία… πλεονέκτημα.

Και αυτό, διότι αν υπήρχε μεγαλύτερη «εξάρτηση» από την άμεση φορολογία, η προοπτική ανάκαμψης των φορολογικών εσόδων μέσα στο 2021 δεν θα ήταν τόσο θετική. Πρακτικά, εκατομμύρια Ελληνες θα κληθούν το 2021 να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά της εφορίας πολύ λιγότερους φόρους συγκριτικά με το 2020 για τους ακόλουθους λόγους:

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λόγω αναστολών συμβάσεων εργασίας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τον Μάιο, έχουν πληρώσει περισσότερη παρακράτηση φόρου από αυτή που αναλογεί στα εισοδήματά τους.

Επιπλέον, οι μισθωτοί θα έχουν το 2021 αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εξαιτίας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή